Doç. Dr. Cüneyt Dirican’ın hazırlayıp sunduğu KOBİ’lerin Koçu, Finans Doktoru programına konuşan Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Teker, koronavirüs salgını öncesi ve sonrası piyasaları Endüstri Radyo’da değerlendirdi.

DİJİTAL MARKALARIN PİYASA DEĞERLERİ YÜKSEK

Şirketlerin piyasa değerlerine bakıldığında dijitalle yatırım yapan şirketlerin üretim yapan şirketlere oranla yüksek olduğunu söyleyen Teker, “Birçok dijital markanın piyasa değeri bugün örneğin bir havayolu şirketinin piyasa değerinden bile çok yüksek. Aslında iki tane işletme var; birinin bilançodaki aktif büyüklüğüne bakın diğerinin bilançodaki aktif büyüklüğüne bakın, biri devasa büyüklükte ama yarattığı piyasa değeri diğerinden daha düşük bir yerde konumlanıyor.” dedi.

Teker, dijitalleşmeyi öğrenmenin bir mecburiyet olduğunu belirterek koronavirüs salgını öncesinde de bunu ifade ettiğini ve endüstri 4.0’ın tamamen bunu vurguladığı bir süreç olduğunu aktardı.

KURUMSALLAŞMA KOBİ’LER İÇİN ÖNEMLİ

Kurumsallaşmanın önemine dikkat çeken Teker, kurumsallaşmadan KOBİ’lerin korkmaması gerektiğini belirterek sürdürülebilirliğin önemli olduğuna vurgu yaptı.

Teker ayrıca, veri madenciliğinin, verileri bulmanın ve doğru bir şekilde analiz etmenin gerektiği bir döneme girildiğini söyleyerek işletmelerin ürettikleri ürünleri ve sundukları hizmeti inovasyona adapte etmeleri gerektiğini belirtti.

Teker, “Verileri korumak, iyi analiz etmek çok önemli. Ayrıca yazılım, kodlama, işletme analitiği, veri analizi gibi derslerin muhakkak bölümlere yerleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Teker, artık diplomanın kişileri birbirinden ayıran bir unsur olmaktan çıktığını söyleyerek bireysel yetkinliklerin ön plana çıktığı bir döneme girildiğini belirtti.

KRİPTO PARALAR EN ÇOK SORULAN KONULARI OLUŞTURUYOR

Son dönemlerde özellikle Bitcoin ya da Kripto paralarla ilgili soruların geldiğini ve insanların bu alanlara yöneldiğini söyleyen Teker, normal şartlarda finansal sistemlerin bir mekanizmasının olduğunu belirterek teorik olarak anlatılanların günümüzde uygulamalı olarak yapıldığını ifade etti.

Teker, “Şu an tanıtılmış 6 bin kripto para var ve bunun 2 bin tanesi aktif ancak piyasanın çok büyük bir kıs 8-10 tane paradan oluşuyor. Bunun en başında da bitcoin geliyor. Bitcoin, 2020’de yatırımcısına yüzde 158’lik bir getiri sağladı. Ancak diğer kripto paraların performansını da incelediğinizde yüzde 600’ün üzerinde getiri sağlayan başka kripto paralar da var. Peki neden bu böyle, bitcoin şüphesiz jenerik kripto para durumunda. Dolayısıyla faaliyete geçtiği dönemden beri önce belli bir yükselme sonra bir yatay durum gerçekleşti ancak son dönemlerde inanılmaz bir çıkışı var.” dedi.

Teker, bitcoin gibi kripto paraların denetimden uzak olduğunu da ekledi.