Reel Piyasalar programına konuk olan Crs Soft Müşteri çözümleri Direktörü Faruk Kaygısız, dijitalleşen süreçler ve verimlilik üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

ELEKTRONİK BELGE İLE İŞLET KOLAYLAŞIYOR

E-dünya çalışmalarını anlatarak söze başlayan Kaygısız, “Elektronik ve dijital belgeler uzun yıllardır hayatımızda var. Son yıllarda özellikle pandemi süreci ile birlikte ivme kazandı. Zorunluluktan öteye geçti artık herkes elektronik belgeleri işlerini kolaylaştıracak şekilde kullanıyorlar.” dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığının bu konuda attığı adımlar olduğunu belirten Kaygısız, 2013 yılında ilk resmi tebliğlerin başladığını ve sonrasında firmaların bu alanda çalışmalar yaptığını söyledi.

Kaygısız, en son 509 nolu tebliğin yayınlandığını belirterek verdikleri tüm hizmetlerde dayanak noktalarının bu tebliğ olduğunu ifade etti.

DİJİTAL FATURA MALİYETLERİ AZALTIYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2020 Eylül ayı raporuna göre; 2010 ve 2020 yılları arasında 28 milyar TL’lik elektronik fatura düzenlendiğini ve bundan 2.8 milyar TL tasarruf yapıldığını belirten Kaygısız, ayrıca 380 bin ağacın kesilmesinin engellendiğini ve diğer süreçlerle birlikte de çevreye birçok katkısının bulunduğunu belirtti.

Kaygısız, “Tek bir fatura, tüm işlemlerle birlikte ortalama 5-15 lira arasında maliyet oluşturuyor. Dijital olduğunda ise 1 liranın altında bile maliyeti olabiliyor.” dedi.

Dijital olmayan belgenin zaman maliyetinin de yüksek olduğunu belirten Kaygısız, ayrıca, firmaların işlerini daha düzenli ve sistematik yapabilmelerinin önünün açıldığını ve artık firmaların fatura bekletme diye bir ihtiyaçlarının kalmadığını ifade etti.