ST Endüstri Radyoda Dr. Yıldız Tuğba Kurtuluş Kara’nın hazırlayıp sunduğu Toplum 5.0 programına konuk olan Ussal Danışmanlık kurucusu ve Dünya Gazetesi Köşe Yazarı Ussal Şahbaz dijital dünyanın gelişimi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Yeni teknolojilere kamu düzenlemelerinin ve toplumun adaptasyonu konusunun önemli krizlerine neden olduğunu belirterek sözlerine başlayan Şahbaz, “Ülkemizde çok bilinen matbaanın yayılması hat sanatıyla uğraşan kişilerin isteği üzerine zorlaştı. Aynı şekilde başka ülkelerde traktör kullanılmaya başladığında, at sahipleri karşı çıkmış ve traktör ile ekilen ekinler halk sağlığını tehdit ediyor demişler. Amerika’da sıcak bölgelere buz getirip ticaretini yapan kişiler ilk buzdolabı çıktığında, burada saklanan gıdaların bozulduğunu ve insanları zehirlediğini söylemişler. Dolayısıyla buradan şunu anlamalıyız; tarihin her anında yeniliklerin yayılmasına karşı çıkılmış fakat günümüzde böyle bir şansınız bulunmuyor.” dedi.

İnsanların ve kurumların adaptasyon hızının teknolojinin gelişme hızından daha yavaş olduğunu dile getiren Şahbaz, bunun günümüzdeki dijital dönüşüm nedeniyle yaşanan bir sıkıntı olmadığını da sözlerine ekledi.

“TEKNOLOJİYE ADAPTE OLAN AYAKTA KALACAK”

Dijital dönüşümün daha hızlı bir şekilde olduğunu dile getiren Şahbaz, konuya ilişkin sözlerine şöyle devam etti. “Elektrik bundan 150 yıl önce Amerika’da ortaya çıktı ve yayılması daha lokal oldu. Evlere ve fabrikalara dağılmaya başladı. Sonra Avrupa'ya geçti ama toplumun daha iyi şekilde adapta olabileceği gibi yavaş yavaş ilerledi. Yapay zeka ve internet teknolojilerine baktığımız zaman; yine Amerika’da çıktı internet ama herkes internete bağlanmaya başladı. İnternetin bir kez içinde olduğun zaman  oradaki santralize yapı içinde istediğiniz yazılımı alıp üretim sürecinizde kullanabiliyorsunuz. Dolayısıyla yayılma hızı coğrafi bariyerlerinden bağımsız yani Amerika’da internet kullanımı ile Türkiye’de internet kullanımı arasında fark yok. “ dedi.

Dijital teknolojilerin yayılma hızının çok daha çabuk olduğunu ancak dünyadaki her toplumun buna eş seviyede hazır olmadığını belirten Şahbaz, ne kadar yavaş adapte olunursa yarışta o kadar kaybedileceğini vurguladı. 

Türkiye’deki KOBİ’nin dünyadaki farklı ülkelerle rekabet içinde olduğunu dile getiren Şahbaz, gelişen teknolojiye iyi adapte olabilenlerin ayakta kalacağına dikkat çekti.

“REKABETİN KARŞISINDA 3 ÖNEMLİ ENGEL VAR”

Teknoloji dünyasında temel amacın bu işin bir parçası olan inovasyonlar ile şirketlerin kapasitesini artırabilmek olduğunu belirten Şahbaz,  rekabetin karşısında 3 önemli engel gördüğünü ifade ederek bu engelleri şöyle tanımlıyor; “Birincisi, eskiden büyük şirketler haline gelmiş çoğu regüle edilen finans, sağlık, sigorta ve enerji gibi alanlardaki şirketlerin kendi alanlarını koruyabilmek adına mevcut regülasyonlarda devam etmesi. İkinci olarak profesyonel meslekler dediğimiz bir tarafı esnafa uzanan diğer tarafıyla mali müşavirlere kadar gidebilen, kendi mesleği ile var olan ama bu alanların dijitalleşmesi sonucu kendini tehdit halinde hisseden kesimler. Üçüncüsü de tüm dijital dünyayı ve özellikle  sosyal medya ve e-ticaret alanını tekelleştiren global şirketler; twitter, facebook gibi. Bunların üzerinden iş yapacaksanız son derece büyük reklam paraları ödemek zorundasınız.” dedi.

Bu üç alanda rekabete ihtiyaç olduğunu vurgulayan Şahbaz, bu alanda rekabeti açmaya yönelik kurallar ve regülasyonlar konulduğunda kendi girişimcilerimiz için dijital dünyada inovasyonun önünü açabileceğimizi sözlerine ekledi.