Dr. Nadir Çomak ve Hasan Akkaya’nın hazırlayıp sundukları Akıllı Teknolojik Uygulamalar programının bu bölümünde Mesleki Eğitim Uzmanı Erol Demir konuk oldu. Demir,dijital dönüşümün meslek liseleri üzerindeki etkisini ST Endüstri Radyoda anlattı.

LYS ve LGS sistemi sonrası adrese dayalı yerel yerleştirme ile öğrenci aldığını belirten Demir, burada önemli olan durumun öğrencinin düşük veya yüksek not ile okula girmesi değil mesleğini sevmesidir açıklamasını yaptı. Kendine uygun meslek seçen kişilerin de mezun olduktan sonra sektörün aradığı nitelikli elemanlar olarak el üstünde tutulup iş bulabileceğini düşündüğünü de ekledi.

8 ANAHTAR YETERLİLİK VAR

Türkiye’nin Avrupa Birliği'ne girmek için çapa sarf ettiği dönemde Avrupa Birliği ülkelerinin belirlediği 8 anahtar yeterliliğin önemli olduğunu belirten Demir, “Anadilde ve yabancı dilde iletişim, matematik, fen ve teknolojide temel yeterlilikler, sosyal yurttaşlık, girişimcilik, kültürel bilim, ve dijital vatandaş olma gibi yeterlilikler bunlar. Örneğin, bugün hukuktan sağlığa birçok alanda dijital olarak işlerimizi halledebiliriz.” dedi.

Sadece meslek liselerinde değil diğer okul türlerinde de bu anahtar yeterlikleri gençlere kazandırmanın önemine vurgu yaparak, bununla birlikte hayat boyu öğrenme perspektifinin de kazanılacağını ifade etti.

EŞİT FIRSAT SUNULMA SİSTEMİ

Fırsatların arttırılması, teknolojilerin iyileştirilmesi hareketi olarak tanımlanan Fatih projesinden bahseden Demir, “Edirne’deki bir öğrenci ile Hakkari'deki bir öğrencinin EBA sistemi üzerinden aynı öğretmenden aynı dersi dinlemesi ve eşit fırsatlar sunulması üzerine yapılmış bir sistem” dedi.

Demir,  5 yılı aşkın süredir Türkiye’deki okullarda bu projenin yaygınlaşması ve özellikle öğretmenlerin dijital dönüşüm fikrini sahiplenmeleri için faaliyet yürüttüklerini de belirtti.

Eğitim Bilişim Ağı (EBA)’nın faydalı olduğunu belirten Demir, içerik hazırlanması gerektiği fikrinin özellikle eğitimle ilgili olan herkes tarafından önemli olduğunun da altını çizdi.