ST Endüstri Radyoda Çetin Ünsalan’ın hazırlayıp sunduğu Reel Piyasalar programının bu bölümünde Endüstri 4.0 ve Dijitalleşme Süreç Yönetim Uzmanı, Eğitmen, Profesyonel Koç Nurşen Erginsoy konuk oldu. Erginsoy, dijitalleşme ve dönüşüm konularını anlattı. 

“DİJİTAL DÖNÜŞÜM İÇİN ÖNCE DİJİTALİ ANLAMAK GEREKİYOR”

Bu konuya girince aklıma şöyle bir tanım geliyor; ben de eğitimlerde sıklıkla söylerim. Önce kelimenin aslında anlamını anlamakta fayda var. Dijital dönüşümden önce dijitali anlamak gerekiyor. Bu noktada dijital dediğimizde bugün çok sıklıkla duyduğumuz bilgisayarların en temelde işlediği bir mekanizma 0 ya da 1 olarak karşımıza çıkıyor. Parçalara bölünmüş bir sayısallaşma anlamına geliyor. Farklı kökenlerde de biz bu kelimeyi anlamlandırabiliriz. Bu çağı tanımlarken de birçok şeyin dijitalleşmesini, birçok şeyin hızlandığını söyleyebilmek bu aralar duyduğumuz bir kavram. İdare etmek, yönetebilmek, iş süreçlerini anlayabilmek için onları sayısallaştırma kavramına bu adı veriyoruz.

“VERİMLİLİK YASASINI ÇOK SIK DUYUYORUZ”

Bugün insanın iş süreçleri dediğimde hem bireysel hem kurumsal anlamda sonuçlar çıkıyor. Bu şöyle bir şey; kurumlarda, iş yönetimlerinde, iş operasyonlarında en sıklıkla duyduğumuz bir verimlilik yasası vardır. Bu ne için önemlidir; iş süreçlerinde daha fazla verimlile sahip olursanız bir formül var. Ben sıklıkla kullanıyor ister bu insanın dönüşümü, insanın yönetimi olsun ister kurumlarda işlerin dönüşümü olsun. Orada bir performans gereklidir. Bu performansın da bir matematiksel hesaplaması var aslında. Performans eşittir potansiyel eksi engeller diye bilinir. İnsan, teknoloji, altyapı kaynağı ve benzeri bunları bir şekilde engeliniz. Bunları ortadan kaldırarak potansiyel eksi engeller eşitinde belli bir performans sergilersiniz. 

“DURUŞ SÜRELERİNİ KISALTMAK VERİMLİLİK SAĞLIYOR”

Verimlilik kaynaklarınızı yöneterek bir işi yaptığınız süreye onları en az hatayla yönetebilme becerisi demektir. Her şeyin dijital olduğu bir çağda bir şeyleri ölçerek oradaki verimlilik arttırılabilir. Biraz somutlaştırmak gerekirse; bir makine çalışırken setup dediğimiz durma anları vardır, yani makine üzerine yeni bir şey ekleme veya çıkarma işlemidir. Örneğin, bir a ürünü üretirsiniz, b ürününe geçerken orada setup dediğimiz kurma süreleri vardır. Makinenin ayarları ile oynarsınız. Bu sürede de durmalar yaşanır. Durma yaşanınca haliyle üreteceğiniz adette düşer. Daha az duruş yaşamanız demek verimliliğin de daha fazla olması demektir.