Can Karadut’un hazırlayıp sunduğu Eve İş Götürme programına katılan Ekonomist ve Yazar Şevket Apuhan, 2020 yılının ekonomik analizini ST Endüstri Radyoda anlattı.

2020 yılının en çok KOBİ’ler ve esnaf için zor geçtiğini belirten Apuhan, günübirlik işlerde çalışan insanların da yasakların başlaması ile birlikte zorluklar yaşadığını ifade etti.

“DEVLET DESTEĞİ GEREKİYOR”

Pandeminin ilk dalgasında verilen teşviklerin ardından bugünden sonra neler yapılacağı konusunun önemine dikkat çeken Apuhan, KOBİ’lerin ve vatandaşların acil paraya ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Apuhan, devlet tarafından desteğin gecikmesi veya verilmemesi halinde sonuçların daha kötü olacağını ve en önemli sektörlerimizin hazırda bulunan yabancı sermayenin eline geçebilme ihtimalinin olduğunu dile getirdi.

“KREDİLER ADALETLİ DAĞITILMALI”

Topyekün bir harekete ihtiyaç olduğunu ve sivil toplum kuruluşlarının da devlet ile birlikte çalışmalar yürütmesi gerektiğini belirten Apuhan, gerekirse yeni vergilerle düşük gelirli kişilerin bir şekilde hayatta kalma çabasına devletin destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.

Yardımların uygun bir şekilde dağıtılması gerektiğine vurgu yapan Apuhan,”En büyük olan en çok yardımı alacak, en küçük olanı en az yardım alacak şeklinde olmamalı. Bunların hak ve adalet içinde dağıtılması gerekiyor. Ayakta kalmaya çalışan KOBİ’ler varken Kredi Garanti Fonu’ndan kredi kullanıp bununla gidip yurtdışından ev alanlar var. Devletin verdiği krediyi takip edecek bir sisteme ihtiyaç var. Bu tek bir faturayla yapılmamalı.” dedi.

“HALKIN DURUMUNU GÖZ ARDI ETMEMEK LAZIM”

Kısa çalışma ödeneğinde çalışanların sigortasının yatmadığını dile getiren Apuhan, “Bu ödenek işyerleri için çok iyi oldu ama bu sefer çalışanın gününden alınmış oldu. Buna devletin gücü olduğuna inanıyorum. Halkın durumunu göz ardı etmemek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.