Dr. Hüseyin Halıcı’nın hazırlayıp sunduğu Otomasyon Sohbetleri programının bu bölümünde Sigma Process Technologies Genel Müdürü Şenol Şen konuk oldu. Şen, Sigma Process Technologies’i kurma hikayesini ST Endüstri Radyo’da anlattı. 

“DEVLET PARASIZ YATILI BURSU İLE OKUDUM”

Sigma Process Technologies genelde yurt dışında know-how tedarik eden bir firma. Amacı da Türkiye’ye para getirmek. Bunu açıklayabilmek için öncelikle Sigma Process neden kuruldu onu anlatmamda fayda var. Bundan önce Amerikan şirketinde çalışıyordum. Türkiye için hizmet ediyordum ama kişisel doygunluk noktasına ulaştıktan sonra ülkem için daha fazla ne yapabilirim diye düşündüm. Buradan hareketle de şirketi kurdum. Ben devlet parasız yatılılık bursuyla okudum. Bana verilen fırsatı bu şekilde değerlendirip gelecek nesillere aktarmak için çalıştım. 

“TEKNOLOJİK AÇIDAN TÜRKİYE’Yİ İLERİYE TAŞIDIK”

Özellikle yurt dışındaki işlere hedef koyduk şirket olarak. Amacımız Türkiye’ye para getirmek. İkinci amacımız, eğer yetkinliğiniz varsa bunu başarabileceğini hissediyorsanız dışarıya açılmalısınız. İç pazarda zaten bir şeyler yapan insanlar var. İç pazarı küçültmek yerine dışarıya açılmayı hedefledim. İşimizi de Türkiye’deki iş ortaklarıyla paylaşıyoruz. Bu şekilde çalışmaktan da memnunuz. Teknolojik açıdan Türkiye'yi çok öteye taşıdık. Aynı zamanda dünyanın nişasta ve glikoz sektöründe mühendislik ve teknoloji tedariği sağlayan Know-how transferi yapan sayılı şirketlerden biriyiz. 

“GENÇ NESLİMİZLE İZ BIRAKACAĞIZ”

Biz izleriz peşinde koşan insanlar değil, iz bırakan insanlar olmalıyız. Bizleri takip eden kişilerin ve şirketlerin örneği olmalıyız. Biz Türkiye olarak özellikle de genç, dinamik nesille iz bırakan şirketler, ülkeler seviyesinde olacağımıza inanıyorum. Çünkü bizim çok çalışkan ve başarılı gençlerimiz var. Amacımız da onlara doğru birer örnek oluşturabilmek. 

“AYAKTA DURDUĞUNUZ MÜTDETÇE HALKAYI GENİŞLETEBİLİRSİNİZ”

Elbette hedefleriniz olmalı ama bu hedefler ölçülebilir seviyede yer almalı. Öncelikle nerede olduğunuzu bilmelisiniz. Birinci hedefiniz hayatınızı idame ettirebilir düzeyde olmalısınız. Bu şekilde bir hayatınız olmalı ki diğer insanlara da faydanız olabilsin. Ayakta durduğunuz mütdetçe halkayı genişletebilirsiniz. Ancak amacınız sadece para kazanmaksa mutluluk sınırlı kalır. İnsanlarla paylaşmak ise çok daha fazla mutluluk, bu da insanları mutlu edecektir. Toplum için bir takım görevlere talip olmak durumundasınız. Özellikle şirket yöneticilerin sosyal hayatı çok önemli. Elbette çok çalışmamız gerekiyor. Bunların hepsi birer tohum etmektir. 

“PES ETMEDEN ÇALIŞMAK”

Genelde bizler daha çok başarı hikayeleriyle motive oluruz. Benim örnek aldığım şeyler ise başarısızlık hikayeleridir. Başarısızlığa sebep olan faktörleri dikkatli bir şekilde inceler ve bertaraf ederseniz başarısızlığı ortadan kaldırmış olursunuz. Elbette çok sıkıntılı olduğumuz dönemler oldu. Özellikle iş dünyasına sermayesiz başlayan birisi için çok daha zor. Önemli olan yılmadan ülkeniz için doğru adımlar atmak.