Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Tüm Kırtasiyeciler Derneği Genel Sekreteri İrem Özkal, son perakende düzenlemeleri üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

KIRTASİYE ESNAFI ZOR DURUMDA

Koronavirüsü salgını hem Türkiye hem de dünyada etkilerini sürdürmeye devam ediyor. Alınan salgın kapsamları neticesinde okullar kapalı, hafta sonu yasaklarından dolayı da kırtasiyeciler Cumartesi ve Pazar günleri dükkanlarını açamıyor diyen Özkal, ithalata ek vergiler getirildiğini ve büyük marketlerin kırtasiye ürünleri satmasından dolayı da kırtasiyeci esnafın zor durumda olduğunu kaydetti.

Özkal, “Sesimizi duyan var mı diye haykıracak noktadayız. Biz bu gündemi tartışırken marketlerde perakende sektörüne yönelik değişiklik taslağı söz konusu oldu. Beyaz eşya, tütün mamülleri, elektrikli ürünler gibi ürünlerin satılmasının yanı sıra biz bu ürünlere kırtasiye malzemeleri de eklesin istedik ve bir destek yazısı gönderdik.Şu anki durumda da bütün ticaret odalarından esnafı korumaya yönelik bir talep topladık. En son gelen görüş de şu; TOBB yeniden görüşlerini değerlendirmek üzere meslek gruplardan talep etti.” dedi.

Heyecanla sonucu beklediklerini ancak hayatın da devam ettiğini vurgulayan Özkal, “1 Mart’tan itibaren okulların kademeli olarak yeniden açılması söz konusu ancak biz bu hafta sonu da olmayacağız. Bunu sezon açılıyor gibi düşünebiliriz ancak mağazalarımız kapalı.” ifadelerini kullandı.

KALICI ÇÖZÜMLER GEREKİYOR

Vergisel farklılıklandırma ve teşvik sistemini barındırmayan çözümlerin kırtasiye esnafı için geçici bir çözüm olacağını belirten Özkal, “Belirli bir dönem için bile marketlerin kırtasiye ürünlerini satmaması, kırtasiye esnafının biraz nefes alabilmesi için bu hakkı elde edebilmek bizim için bir nefes olacak. Ancak kalıcı çözümler gerekiyor.” dedi.
Özkal,  ivedi bir şekilde önlemler, tedbirler ve yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekti.

DESTEK NOKTASINDA EŞİTLENMEYE İHTİYAÇ VAR

Korovirüsü salgını ile birlikte eğitim sektörünün en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğini ve kırtasiye, servis, kantin gibi alanlarda çalışan insanların, aileleriyle birlikte 3 milyon kişinin, istihdamda zor durumda olduklarını belirten Özkal,  acil çözümde destekler ve çeviklerin bir yere kadar olduğunu söyledi.

Ekonomik koşulların esnafa rekabete devam edebilmeleri için sunabilmek gerektiğini belirten Özkal, “Devletin açıkladığı destekler ve yardımların çoğundan yararlanmış olmamıza rağmen marketlerin ürün satması, okulların kapalı olması bizleri çok zor şartlar altında bıraktı.” dedi.

Özkal, destek noktasında bir eşitlemeye gidilmesinin sektör açısından avantaj sağlayacağını da sözlerine ekledi.