Eve İş Götürme programına konuşan TİS Teknolojik İzolatör Sistemleri Genel Müdürü Uğurcan Özçamur, deprem yalıtımı üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Binanın kendisi ile temeli arasına yerleştirilen ve bina ile temeli ayırmaya yarayan bir takım özel cihazlar bulunduğunu söyleyen Özçamur, “Düşey yönde bu cihazlar binanın yükünü taşıma kapasitesine sahip oluyor ancak yatay yönde çok esnek bir davranışa sahipler. Yani depremin etkisi geldiği zaman, yatay yönde binaya vurduğunda, bu yalıtım cihazı denilen özel cihazların devreye girmesiyle depremin üst yapıda çok az hissedilmesi sağlanıyor.” dedi.

Özçamur, deprem yalıtımı ile deprem anında, depremden hemen sonra binanın tamamen fonksiyonel kalmasının sağlandığını ve bu sayede de can ve mal kaybını sıfıra indirildiğini belirtti.

DEPREM YALITIMININ RAYLI SİSTEMLERLE İLGİSİ BULUNMUYOR

Deprem yalıtım cihazlarının özel ve raylı sistemlerle alakası olmayan yeni teknolojik sistemler olduğunu dile getiren Özçamur, “Halk arasında raylı sistem olarak bilinen uygulama esasında radye temeldir. Bu zaten belli bir yıldan sonra yönetmelik sayesinde mecbur kılınmış oldukça standart bir inşaat mühendisliği uygulamasıdır. Dolayısıyla bu zaten olması gereken bir teknoloji ancak deprem yalıtımıyla karıştırılmaması gerekir.” dedi.

Bir binanın deprem anında nasıl davranacağının düzgün bir hesapla kontrol edilebileceğini söyleyen Özçamur, burada kritik olan noktanın depreme dayanıklı bina yapma kavramının yanlış anlaşılması olduğunu belirtti.

Özçamur, “Bütün deprem yönetmelikleri konvansiyon tarzda tasarımı yapılmış binaların, yapıların bir miktar hasar alacağı kabulü ile yapılır. Deprem seviyesi belirlenir, gerekli ölçümler yapılır yönetmeliğin belirlediği esaslara göre bir analiz çıkarılır. Her şeyin, tamamen baştan sona yönetmeliğe uygun yürüdüğü bir bina düşünelim, bina bittikten 1 dakika sonra deprem yaşanırsa o binada hasar meydana gelir. Dolayısıyla bu bina sıfır, depreme dayanıklıdır, hiç hasar almaz mantığı doğru değildir.” ifadelerini kullandı.

Depremde binanın sıfır hasar alması istenirse bina tasarımının yapılamayacağını söyleyen Özçamur, yönetmeliklerin yaklaşımlarının bina yıkılmasın, çok ciddi hasar almasın ve insan yaşamına zarar vermesin şeklinde olduğunu vurguladı.

HER BİNAYA UYGULANAMIYOR

Deprem yalıtımının, bina ilk yapım maliyetlerini artırdığını ancak bunun karşılığında olası bir deprem anından sonra binanın tamiri gibi bir durumun olmadığını söyleyen Özçamur, deprem yalıtım cihazlarının depremden sonra binanın tamamen fonksiyonel kalmasını sağladığını ve şu anda bunu gerçekleştiren başka bir teknolojinin de olmadığını söyledi.

Özçamur, deprem yalıtımının tüm yapılara uygulanmadığını çünkü binanın belli bir mesafe serbest hareket alanının olması gerektiğini belirterek zeminin zayıf veya sıvılaşma riski olduğu alanlarda da uygulamanın yapılmasının doğru olmadığını ifade etti.

Programı buradan dinleyebilirisiniz.