Reel Piyasalar programına konuşan Jungheinrich Türkiye Lojistik Sistemleri Yöneticisi Vefa Çelikağ, depo raf sistemleri üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

CİDDİ AKSİYON ALINMALI

Geçmiş yıllara göre binaların yenilendiğini ve güçlendirildiğini aynı zamanda kentsel dönüşüm projeleriyle birlikte yapı stoğunun belli oranda düzelmeye devam ettiğini belirten Çelikağ, raf sistemleri tarafında ise ciddi bir aksiyon almak gerektiğini ifade etti.

Çelikağ, Türkiye’de binin üzerinde depodan alınan ortalamaya göre raf sistemlerinin %98’inin depreme uygun olmadığını dile getirdi.

“TEMELDE LOJİSTİK DİZAYN VAR”

Lojistik denince akla ilk önce taşımacılığın geldiğini ancak depoların dünyada birçok malzemenin akışının temeli olduğunu belirten Çelikağ, pandemi sürecinde de firmaların bunun önemine şahit olduğunu ve depo kapasitesi dışında birçok siparişin alındığını, kargolarda lojistik sıkıntıların ve teslimatta sorunlar yaşandığının altını çizdi.

Çelikağ, yaşanan tüm bu sıkıntıların temelinde doğru lojistik dizayn, depolama ve organizasyon yapısı olmaması yatıyor diyerek depo içerisinde bir raf sisteminin üzerinde taşıdığı yüklerin, raf sisteminden çok daha değerli olduğunu vurguladı.

“MALİYET SANILDIĞINDAN DAHA FAZLA OLABİLİR”

Raf sistemlerinin insanların bulunduğu ortamlarda yer aldığını ve Türkiye’de insansız depo oranlarının %1’in altında olduğunu belirten Çelikağ, “İnsanların, değerli malzemelerin, makinaların ve sistemlerin olduğu diğer ortamda raf sistemine maliyeti yatırmamak için çok ciddi bir risk alınmış oluyor.” dedi.

Çelikağ, deprem hesapsız raf sistemlerinin maliyeti üzerine yaptığı değerlendirmede, “Şirket, can kaybı ve manevi yükler almış oluyor. Bu sonsuz bir değer kaybı. Bunun yanında tazminat davaları var. Deprem karşısında o raf sistemi yıkıldığı zaman aldığınız raf çöp oluyor.Bu malzemelerin kaldırılması var ve oradaki malzemelerin milyonlarca euroluk bir değeri var. Depodaki makineler, operasyon kaybı, işletmenin aylarca çalışamaması gibi birçok maliyet söz konusu.” ifadelerini kullandı.

Çelikağ, “Meşrubat depolayan yani paletlerindeki ürünler nispeten değersiz olan bir depoya göre bile baktığımızda raf sistemine fazladan 25 bin Euro yatırmak yerine arka planda hayata geçmesi maalesef çok yüksek ihtimal olan 2.7 milyon euroluk bir risk alınmış oluyor.” dedi.