Recep Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Uçuş Rotası programına konuk olan GATA Airlines Genel Müdürü Zekeriya Savran koronavirüs pandemisi döneminde Türkiye’de havacılığın durumu üzerine  ST Endüstri Radyoda açıklamalarda bulundu.

Taşınan yüklerin dünya çapında %50’si yolcu uçaklarında taşınır diyen Savran, yolcu uçaklarının işleyişi dünyada yüksek oranda durduğu için kapasite kısıtlaması meydana getirdi dedi. 

FİYATLAR NORMALİN ÜSTÜNE ÇIKTI

Bir taraftan kapasite kısıtı diğer taraftan da maske, eldiven gibi sağlık ekipmanlarının çok hızlı giderilme talebi sektörde çok ciddi bir sıkışıklığa neden oldu diyen Savran, “Arz talep dengesi o kadar bozuldu ki fiyatlar normalin 4-5 katına çıktı. Örneğin; Çin’den Türkiye’ye hava kargo taşıması 3 dolar civarındayken 15 dolar seviyelerini gördü. Dolayısıyla bu dengeleri uzun süre bozdu.” dedi.

DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI ÖNEMLİ BİR ALTERNATİF

Savran, seferlerin %100 faal olmamasından dolayı demiryolu artı havayolu taşımacılığının önemli bir alternatif olarak ortaya çıktığını kaydederek, “Havayolu ile kargo getirmek istiyoruz yer yok, olsa dahi rakamlar çok yüksek. Nihayetinde biz de hava kargoda ki kapasite sıkıntısını demiryolu artı havayolu olarak değiştirdik.  Çin’in hava kargo kapasitesini demiryolu ile Almatı’ya getirip oradan da çıkış kapasitesinin elverişli olması dolayısıyla ülkemize taşıdık.” dedi.

Savran, koronavirüs pandemi döneminin hava kargo özelinde ciddi arz talep dengesizliğine sebep olduğunu ve hala eski seviyesine gelmediğini sözlerine ekledi.