Salgın süreciyle birlikte çalışma modelleri değişti. Birçok kişi evden çalışma hayatına devam ediyor ve projelerini sürdürüyor.

Değişen çalışma modelleri üzerine 2009 yılında bir proje yaptıklarını belirten ancak salgın nedeniyle 2020 yılında bu bir zorunluluk olarak karşımıza çıktı diyen Organik Danışmanlık Hizmetleri Genel Müdürü ve Yönetim Danışmanı Sait Sağlam, çalışma modellerinin değişmesi üzerine değerlendirmesini Endüstri Radyo’da Etekteki Taşlar programında anlattı.

VERİMLİLİK ARTTI

Covid-19 salgını ile birlikte birtakım şeylerin eskisi gibi olmayacağı izlenimini edindik diyen Sağlam, “Bizim mesleğimiz temas halinde olduğumuz şirketler ile yüz yüze görüşmeyi gerektiriyor. Bu konuda sıkıntılar yaşandı ancak karşılıklı gayretten sonra verimlilik artışını ilk 1 ay sonunda gördük. Örneğin, normal zamanda 1 günde yaptığımız maksimum 3 iş analizini salgın sürecinde 6-7’lere kadar çıkardık.” dedi.

HER MESLEK EVDEN ÇALIŞAMIYOR

Yeni dönem tamamen dijitalleşme üzerine mi gidecek ve evden çalışma modeli mi uygulanacak konusu üzerine değerlendirme yapan Sağlam, bu konuyu 2009 yılında yaptıkları ‘Future Office’ projesi üzerinden açıkladı.

Sağlam, “Yaptığımız çalışmada esnek çalışma, evden çalışma veya uydu ofislerinden çalışma gibi sistemleri incelemesi ve araştırması yapmıştık. Tüm bu araştırmalar sonucunda bazı mesleklerin bu tanıma uyabilecekleri sonucuna vardık.” dedi.

ANALİZLER YAPILMALI

Bunun bir tasarruf projesi olduğunu vurgulayan Sağlam, finans, pazarlama, satış gibi sektörlerin evden çalışabileceğini ancak hizmet sektörünün bu çalışma modeline uymadığını ifade ederek mutlaka risk analizinin yapılması gerektiğinin de altını çizdi.

Sağlam, analizlerin yapılmasının yanı sıra strateji oluşturulup kurumsallaşma üzerine çalışmalar yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.