Can Karadut’un hazırlayıp sunduğu Eve İş Götürme programına konuk olan Ekonomist ve Finansal Danışman Saadet Büyük ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

Eylül ayında Merkez Bankasının faiz artırımı ile birlikte Ekim ayında da bir artışın geleceğini düşündüğünü ancak Merkez Bankası faiz toplantısında hiçbir faiz artırımı gelmemesi ile başlayan bir sürece girildiğini belirten Büyük, “Bundan sonra daha sadeleşme adımlarının geldiği ve anlaşılabilir bir ekonomi politikası uygulayacağımız konusunda bir algı vardı. Enflasyon raporu açıklandığı gün Murat Uysal’ın açıklamalarından sonra piyasada mutlaka bir şey olacağını hissetmiştim. Aynı Temmuz 2018’de yaşadığımız gibi dolar her gün yukarı çıkmaya devam etti ve biz ülke olarak yokuş aşağı doğru gidiyorduk.” dedi.

“YAPICI AÇIKLAMALAR PİYASAYI RAHATLATACAK”

Türkiye ekonomisinin içerde bu kadar sıkıntılı bir süreç geçirirken bir de dışarıda Amerikan seçimlerinin olması Kasım ayı için belirsizlik yarattı diyen Büyük,  6 Kasım Cuma günü doların 8.50 seviyelerini gördüğünü ve Berat Albayrak’ın istifa edip Lütfi Elvan’ın göreve başlamasıyla birlikte 8 seviyelerine indiğini belirtti. 

Büyük, dünya ve Türkiye olarak pandemi ile birlikte zor bir dönemden geçtiğimizi ancak yapıcı açıklamaların piyasayı daha da rahatlatacağını ve yıl sonuna yaklaşırken durumun daha da iyileşeceğini belirtti.

“REEL SEKTÖRDE CİDDİ ETKİLERİ OLACAK”

Şirketlerin artık kadar sıkıntılı bir süreçte olacağını ve pandemi tedbirleri doğrultusunda gelen tam kapamaların reel sektörde ciddi bozucu etkilerinin olacağını belirten Büyük, “Bankaların yaz aylarında verdikleri kredilerde nasıl bir geri dönüş olacak, geri ödemeler de problem yaşanacak mı, bunlar bizim ileride konuşacağımız konular olacak. Kısa vade için bu değişiklikler iyi oldu umarım daha öngörülebilir bir politika uygulanır. 22 Aralık'ta yapılacak açıklamalarda önemli ancak dolar bir daha 6.80 seviyelerine gelmez.” dedi.