Satış 4.0 Dünyası programına konuşan Avukat ve Yazar Canan Acar, pandemi döneminde kira uygulamaları üzerine ST Endüstri Radyoda bilgiler verdi.

“KİRA ÖDEMELERİ KONUSUNDA DÜZENLEME YAPILDI”

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemiyi ilan etmesi ile birlikte yasal değişikliklerin de olduğunu belirten Acar, bu süreçte Türkiye hükümetinin de  sosyoekonomik açıdan güçsüz olan kiracılar, işçiler ya da pandemiden kötü etkilenen işverenlerden yana bir tavır aldığını ifade etti.

İşyerleri veya ev kiralarının nasıl ödeneceği konusunda 7226 sayılı kanun ile değişiklikler yapıldığını söyleyen Acar, “1 Mart ve 30 Haziran arasındaki işyeri kiralarının ödenmemesi ile ilgili veya geç ödenmesi ile ilgili durumda artık sözleşme fesih ve tahliye davasına konu edilemeyecek şekilde bir düzenleme getirildi.” dedi.

Bu düzenlemenin belirli şartları taşıyan işyerleri için geçerli olduğunu ve oturulan konutları kapsamadığını belirten Acar, sürecin bir olağanüstü durum olduğunu ve bütün kiracılar için de birtakım davaların konu edilebildiğini vurguladı.

“UYARLAMA DAVASI AÇILABİLİR”

Yıllık ödenmiş veya öğrenci evleri ve yurtlar kiraları üzerine de değerlendirme yapan Acar, “Borçlar Kanunu 138 kapsamında bir uyarlama davası açılması söz konusu olabilir. Bununla ilgili halin icabına göre hakim meseleyi değerlendirir.” dedi.

Acar, “Bizim hukuk sistemimizde uyarlama davası açabilmemiz için önden bir ihtirazi kayıt koymamız gerekiyor. Ancak durum zaten önceden sezilemeyen salgın hastalık durumu. Dolayısıyla önce kira ödenip bir ihtar çekmek suretiyle kira uyarlaması istenebilir çünkü burada kiracıyı zorlayan aşırı ifa imkansızlığı gibi bir durum söz konusu.” ifadesini kullandı.