Reel Piyasalar programına konuşan ICC Sertifikalı Dış Ticaret Uzmanı Turan Akın, pandemi sürecinde dış ticaret üzerine ST Endüstri Radyoda değerlendirmede bulundu.

İHRACAT BÜYÜYEREK DEVAM EDECEK

Türk ihracatçısı pandemide olsa değişen şartlara çabuk ayak uyduran bir iş dünyasına sahiptir diyen Akın, ilk zamanlarda sektörlerin zorlandığını ancak reel sektörün bu konuda başarılı çalışmalar yaptığını kaydetti.

Akın, özellikle gıda ve sağlık alanındaki şirketlerin daha da büyüdüğünü ve bu alandaki ihracatın büyüyerek devam edeceğini de belirtti.

NAVLUN BEDELLERİNDE ARTIŞ YAŞANDI

Güncel olarak navlun bedellerinin arttığını buna da Çin ve Amerika arasındaki sağlık sektöründe meydana gelen ticaret hacmindeki artışın neden olduğunu belirten Akın, “Amerika ve Çin arasındaki konteyner artışı sebebiyle bizim bölgemize gelen konteyner sayısının azalması fiyatların geçen yıla kıyasla 3 katına yakın bir artışa sebep oldu.” dedi.

Akın, Türkiye’de pandemi nedeniyle ithalatın azaldığını ve bu azalışın da yine konteynırların daha az gelmesine neden olduğunu belirtti.

PANDEMİ BAŞKA PENCERELER AÇTI

Türkiye’nin Avrupa ile olan ticaretinin yıllardır %55'ler seviyesinde olduğunu ve Avrupalı ithalatçılar ve şirketler için olmazsa olmaz ülkelerden biri olduğumuzu belirten Akın, pandemi sürecinin başka bir pencere açtığını ve Uzak Doğu’dan Avrupa’ya ürün ulaşmasının oldukça zor olduğunu ve Türkiye’nin coğrafi olarak öne çıkan bir konumda olduğunu ifade etti.

Devletin bu konuda aksiyonlar aldığını söyleyen Akın, reel sektörün uyumlu olduğunu ve Türkiye’nin daha aktif davranarak Avrupa’nın ihtiyaç duyduğu ürünleri kolaylıkla tedarik edebileceğini belirtti.