Dr. Yıldız Tuğba Kurtuluş Kara’nın hazırlayıp sunduğu Toplum 5.0 programının bu bölümünde Girişimci, Teknoloji Felsefesi.com Kurucusu Dr. Ebru Gürhan Cengiz konuk oldu. Teknoloji felsefesinin özellikle çocuklar üzerindeki etkileri konuşuldu.

Teknolojinin bireyi ve toplumu çok hızlı bir şekilde dönüştürdüğünü belirterek söze başlayan Dr. Ebru Gürhan Cengiz, teknoloji felsefesini, insani ve analitik felsefe olarak ikiye ayırıyor. Cengiz, “Felsefenin iki yol ayrımı; kıta avrupası, daha insan odaklı iken; İngiltere'de hüküm süren felsefe daha analitiktir. Teknoloji ile buna çok olumlu ya da çok olumsuz anlamlar yüklemeliyiz. Evet tasarımları incelemeliyiz ancak iyi mi kötü mü çıkacak diye sonuçlandırmayız.” dedi. Teknolojinin geleceğe yönelik insan hayatında neler değiştirdiğini düşünmeden geçmeyelim diyen Cengiz, teknolojinin bir kara kutu ya da günah keçisi olmadığını ve teknolojinin günümüzün en önemli gücü olduğu bir dönemde yaşadığımızı sözlerine ekledi. 

Cengiz, “Teknoloji felsefesi, gelişen teknolojik aletler insanlarda hangi özellikleri değiştiriyor? Özgürlüklerimizi mi kısıtlıyor? Hepimiz birbirimize mi benziyoruz? Hatta fiziksel varoluşumuz değişecek mi? gibi konuları tartıştığımız bir felsefedir.” dedi.

“ÇOCUKLAR SORGULAMAYI ÖĞRENİYOR”

Çocuklara sahada eğitimler düzenlediklerini belirten Cengiz, pandemiden önce sınıflarda kalabalık öğrenci gruplarıyla 3 aylık bir çalışma yaptıklarını ve çocukları teknoloji felsefesi ile buluşturmak için öyküleri kullandıklarını söyledi. Cengiz, “ Yaptığımız eğitimlerde özellikle çocukların araştırma ve öğrenme becerilerini sorgulamarı için çalışmalar yaptık. Burada asıl amacımız örneğin, Google'a soru sorulduğunda alınan cevabı neden doğru kabul ediyoruz ve başka yöntemlere başvurmuyoruz bunun gibi durumları sorgulamaktı.” Cengiz, sadece çocukların değil yetişkinlerinde aynı şekilde davrandığını da sözlerine ekledi. 

Siber zorbalık konusuna da değinen Cengiz, çeşitli oyunlar ile internet üzerinde iyi bir davranışın nasıl olabileceği konusunda bilgiler verdiklerini de belirtti. Çocukların internette olan her şeye neden güvenmemeleri gerektiğini, bir başkası fotoğraf istediğinde neden göndermemeleri gerektiği konusunda da eğitimlerine devam ettiklerinin altını çizdi.