Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Profesyonel Evcil Hayvan Ticareti ile Uğraşanlar Derneği (Pet-Der) Başkanı Misak Kehyeoğlu, petshoplar ve piyasada yaşananlar üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

DEVLET KONTROLÜNDE, RUHSAT İLE ÇALIŞILIYOR

Tarım Bakanlığı tarafından verilen ruhsat ile çalıştıklarını ve 3 ayda bir denetlendiklerini söyleyen Kehyeoğlu, veteriner hekim tarafından hayvanların sürekli kontrol halinde olduğunu ve tedavilerinin yapıldığını belirtti.

Hayvanseverleri ikiye ayırmak lazım diyen Kehyeoğlu, “Cebindeki son kuruşa kadar hayvanlar için fedakarlık yapanlar vardır bir de rant sevenler vardır. Biz diyoruz ki, gelin oturalım aksaklıklarımızı ilan edelim. Bundan 5 sene önce hayvanlar yüzde 95 kaçak giriyordu. fakat biz dernek olarak bu konuda epeyce yol aldık. Şu an yüzde 5 kaçak giriyor. Bu da devletimizin yönetmeliğinden kaynaklanıyor. Oysa ki, burada, kendi aramızda üretebiliriz.” dedi.

“YÖNETMELİK DEĞİŞMELİ”

Koronavirüsü salgını sürecinde kapalı olduklarını belirten Kehyeoğlu, marketlerin mama satmalarına izin verilmesinden hoşnut olmadıklarını ve ilgili talepleri için gerekli yerlere yazı yazdıklarını ifade etti.

Kehyeoğlu, “Devlet bize çiftliklerde üretim yapın diyor. Çok güzel, biz destekliyoruz bunu ancak çiftlik yönetmeliğinde tarım arazisi olmayacak diyor. Türkiye’de böyle bir yeri bulabilmenin imkanı yok. Mal senin olacak, kiralayamazsın diyor. Bu da mümkün değil.” açıklamasında bulundu.

ÇİP UYGULAMASI ZORUNLU HALE GELİYOR

Petshoplar üzerine yapılan eleştirilere de yanıt veren Kehyeoğlu, “Daha evvel yapılan eleştiriler doğruydu. Biz petshoplar olarak kötü bir konumda hayvanları besleyip satıyorduk. Veteriner kontrolü, kafes kontrolü gibi işlemler yoktu. Ne zaman ki ruhsat  çıktı o zaman düzelmeye başladı. Bu düzelme de giderek artıyor.” dedi.

Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile hayvanlara çip takılma çalışmasını başlattıklarını ancak yeterli sonucu alamadıklarını söyleyen Kehyeoğlu, Ocak ayında yapılan yeni düzenleme ile birlikte çip uygulamasının zorunlu hale geldiğini belirtti.

Kehyeoğlu, hayvanları alıp sokağa bırakan kişilere verilen cezaların yetersiz olduğunu da vurgulayarak, bu uygulama ile birlikte kimin hayvanları bıraktığının tespitinin yapılacağını ifade etti.