Reel Piyasalar programına konuşan Türk - Çin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yavuz Onay, Çin’in pandemi sürecindeki durumu üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Çin’de ticaret hayatının yüzde 95 oranında normale döndüğünü söyleyen Onay, fabrikaların ve işletmelerin açıldığını belirtti.

Onay, “Çin’de ikinci faz aşılamaya başladılar. Bu süreçten sonra yurt dışı seyahatlerinde de bir kısıtlama kalmayacak zaten yurt içinde seyahat serbest durumda. İnsanlar devletten talimat gelmese de 1 yılı geçen sürede oluşturdukları disipline uyuyorlar. Maske takma mecburiyeti yok ama maskesiz görünce uyarıyorlar.” dedi.

ÇİN KRİZDEN FAYDALANDI

Çin’in bu krizden çok iyi bir şekilde faydalandığını söyleyen Onay,  Çin’in hem aşı hem de medikal ihtiyaçlar konusunda bütün dünyaya tedarik sağladığını belirtti.

Onay, Çin’in yaklaşık olarak 250 milyar dolar bir getiri kaydettiğini de ifade ederek hiçbir zaman ekonomik anlamda küçülmediğini söyleyen onay, sözlerine şöyle devam etti:

“Çin’in ekonomisi küçüldü dediğimiz zaman bile yıllık ekonomik kalkınma hızı yüzde 5’inde üzerinde oldu. Zaten yüzde 10’un üzerine çıkınca dünyadaki bütün yarı mamül ve hammaddeleri kendine topluyor ve büyük bir fiyat artışı oluyor. Eğer piyasada belirli şeylerde fiyat artışı varsa demek ki orada Çin kalkınma hızını artırmış demektir. Örneğin şu anda, demir çelik konusunda bir fiyat artışı var. Petrolde yine aynı şekilde artış söz konusu bunlara baktığımızda Çin’in yaklaşık kalkınma hızını tahmin edebilirsiniz.” dedi.

ÇİN DÜNYANIN BİR FABRİKASI 

Çin’in tedarik konusunda yetkinliği üzerine de değerlendirmede bulunan Onay, “Çin, ne olursa olsun bir buçuk milyar nüfusu ve zengin yeraltı kaynaklarıyla, alternatif sanayileri ile dünyanın her zaman fabrikası olacak. Bu bir gerçektir.  Eğer Çin, dünyanın bir fabrikası olmazsa zaten kendi içinde büyük işsizlik söz konusu olur. O da büyük siyasi kaosa yol açar bu sebeple tedarikçi olmayı bırakacağını düşünmüyorum.” dedi.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.