Özge Kartal Çetin’in hazırlayıp sunduğu Üretim Sanayi Bunu Konuşuyor programının bu bölümünde Dilmesan Metal Genel Müdürü Handegül Arkain konuk oldu.Arkain, Dilmesan Metal olarak yürüttükleri çalışmaları ST Endüstri Radyoda anlattı. 

“25 YILLIK BİR FİRMAYIZ”

Biz Dilmesan Metal olarak 25 yıllık bir firmayız. Sac üretimi yapıyoruz. Sac evrensel bir ürün ve her yerde kullanıyor. Beyaz eşyadan tutunda arabaların üst bölgesine kadar birçok alanda kullanılıyor. Ayrıca inşaat sektöründe de sıkça kullanılıyor. Bunun dışında Dilmesan Metal olarak profil makineleri de yapıyoruz. İstenilen ölçüde profili aşama aşama bükerek istenilen formata getiren makineler üretiyoruz yani. İnşaat sektöründe yoğun çalışmalarımız oluyor. 

“FASON İMALATI YAPIYORUZ”

Dilmesan’ın ilk açıldığı zamandan beri fason imalatı yapıyoruz. Aslında makine imalatı da yapıyorduk ama biz bir showroom fason dilme yapıyorduk o sadece. Çok uzun süre çeşitli sektörlerde piyasaya hizmet verdik. Belli bir süre sonra çoğu sektörde dilme makinesi olmadığından dolayı fason işlemlerle iyi değerlendirme yaptık. Zaman geçtikten sonra imalatımızda sadık kalma kararı aldık. Bu şekilde işlemlerimize devam ediyoruz.  

“EN BÜYÜK DESTEKÇİM ANNEM VE BABAMDI”

Şirketi babamız kurduğu için söz büyüğün anlayışıyla hareket ediyorsunuz. Tabii ki jenerasyon farkından dolayı bir takım sürtüşmeler olabiliyor. Kız çocukları babalarına düşkün oluyor o yüzden daha naif ilerliyor bu durumlar. Bence birlikten sinerji doğuyor. Yeni ve eski neslin birlikte çalışmaları firmaya bir ayrıcalık katıyor. Aile şirketi olduğu için herkesin onayını almak gerekiyor. Bunun için aile anayasası oluşturmak gerekiyor ve kimsenin hakkını yemeden ilerlemek ilerdeki çatışmaları da önleyici nitelikte oluyor. Benim sektöre ilk girişimde en büyük destek annem ve babamdan geldi. Böyle bir mesleği yapabileceğime inandılar ve önyargıları hiçbir zaman oldu. Ben de sorumluluklarım ile çalışmaya devam ediyorum. 

“ÜRETİMİN %50’SİNİ İHRAÇ EDİYORUZ”

Üretimimizin yaklaşık %50’sini ihracat yapıyoruz. Bazen iç pazardaki durumlardan dolayı bu oran değişebiliyor. Bazen iç pazar daha baskın çıkabiliyor bazen yurtdışı daha baskın çıkabiliyor. Makine üretimlerimiz ilk başta İran'la başlamıştı. Bu ihracat bizim deneyim kazanmamız açısından oldukça önemli idi. Tabii ki başka bir yere gidip makineyi kurmak, nasıl yapacağız, ters ağları nasıl sağlayacağız şeklinde sorulara cevap bulmak farklı bir deneyimdi. Ondan sonrasında farklı ülkelere ihracatlarımız devam etti. İhracat yaptığımız ülkeler; Brezilya, Romanya, Azerbaycan, İran, Irak ve çeşitli ülkeler diyebiliriz.