Endüstri Radyo’da Turizm Gündemi programına konuşan Uzman Klinik Psikolog Pınar Akdeniz, çalışma yaşamında stres yönetimi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Akdeniz, “Stresten yakınan kişilerin ortak özelliği hayatını kontrol edemiyor olmalarını düşünmeleri. Çünkü bu düşünce hayatta stresi iyice artırıyor.” dedi.

Stres hem negatif hem pozitif etki eder diyen Akdeniz, “Duygularımızı tanımamız lazım. Çok yüksek bir stres yaşıyorsak mutlaka altında bir korku vardır. O zaman durup şu an ne hissediyorum ve ben şu an neden korkuyorum diye düşünmek gerekiyor. İşimiz bizde strese neden oluyorsa, çıkacak aksiliklerden korkuyor olabiliriz. Yani korkuyu fark ettiğimizde hemen geriye dönüp geçmişte başardıklarımızı düşününce stresi yönetebiliyoruz.” ifadesini kullandı.

ÖZELEŞTİRİ YAPMAK GEREKİYOR

Akdeniz, her şey bir şekilde geçiyor ve biz o stresin içinde kendimize zarar vermekle kalıyoruz diyerek çoğu zaman olayların kişilerin kontrolünde olmadan geliştiğini ve sonucu değiştirmek için tepkilerin değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Akdeniz, “Sağlıklı tepki verebilmek için kendimize anlayan taraftan bakmamız gerekiyor. Bunu yapabilmek için ilk önce kendimizi tanımamız lazım. Kendimize dışarıdan bakmak için objektifliğine güvendiğimiz insanlardan geri bildirim almalıyız. Bu bildirimleri alıp kendimizle ilgili özeleştiri yapabilirsek çözüme biraz daha yaklaşabiliriz. “ dedi.

Akdeniz, herkesin çok iyi potansiyel alanları olduğunu ancak gereklilikler listesi ile yaşamaktan dolayı kişilerin bu yanlarını ortaya çıkaramadıklarını belirterek bu alanlar ile ilgili yapılacak çalışmaların daha iyi iletişim kurmada yardımcı olacağını vurguladı.