Dünya Sağlık Örgütü’nün covid-19 salgını nedeniyle küresel bir pandemi ilan edilmesi sonrası tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok özel şirket ve kurum evden çalışma uygulamasına geçti diyen Vizyoner Eğitim ve Danışmanlık, Çalışma Psikolojisi Uzmanı Ertan Şimşek, bu durumun hem iş hayatında hem de aile hayatında değişikliklere neden olduğunu belirterek Covid-19 etkilerini Endüstri Radyo’da anlattı.

ÇALIŞANLARIN %85’İ TÜKENMİŞLİK YAŞIYOR

İş ve yaşam dengesinin neden bu kadar önemli olduğuna ilişkin açıklama yapan Şimşek, “Dünya Ekonomik Forumu 2019 listesine coğrafi, iktisadi, siyasi ve ekonomik gibi küresel risklerin yanı sıra bir de psikolojik risk eklendi. Bu psikolojik riskler de kendi içerisinde 3’e ayrılıyor. Bunlar; yalnızlık sendromu, şiddet ve öfke eğilimi, stres. Tüm bu etkiler özellikle salgın dolayısıyla insanları çok fazla etkilemeye başladı.” dedi.

Türkiye’de çalışan insanlar üzerinde yapılan araştırmaya göre ise insanların %85’inin tükenmişlik sınırında olduğunu belirten Şimşek, “Bu çok büyük bir rakam. Bu problemi çözmek sadece liderlere, kamuya, özele ait değil. Hepimize büyük görevler düşüyor.” ifadesini kullandı.

DENGEYİ KURMAK İÇİN NELER GEREKİYOR?

İş yaşamında ve özel hayatta dengenin nasıl kurulması gerektiği üzerine bilgiler veren Şimşek, Kişinin yaptığı iş ile hayattaki varlık nedeni arasında köprü kurmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Şimşek, “Yani kişi gerçekten hayattan ne istiyor sorusunu kendisine sormalı ve yaptığı işin de ona uygun olması gerekiyor. Bütün stresin ve problemlerin altında yatan sebeplerden birisi bu. Kişinin bir işi yaparken aldığı haz, o işten kazandığı parayı harcarken aldığı hazdan fazlaysa kişi iş ve özel yaşam dengesini kurarken daha az zorlanır.” dedi.

Şimşek, mutluluğu etkileyen alanlar neredeyse tamamı doğrudan veya dolaylı olarak iş hayatı ile ilgilidir diyerek yolda geçen zaman, uzun çalışma saatleri, tatiller gibi bileşenlerin bu konuda önemli olduğunu sözlerine ekledi.