Eve İş Götürme programına konuşan Genel Cerrah, Beslenme Uzmanı ve Yaşam Koçu Sevinç Yusifova, büyük kentlerde yaşamanın reçetesi üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

EN BÜYÜK SORUN ‘BESLENME YANLIŞLIĞI’

Günümüzdeki en büyük sorunu kişilerin beslenme düzenlerinin doğru olmaması olarak açıklayan Yusifova, kişilerin kaliteli besinleri alamama, günlük beslenme düzenini karbonhidrat, protein, yağ gibi unsurlarla düzenli bir şekilde elde edememe gibi durumlardan dolayı yaşandığını kaydetti.

Yusifova, “Biz bir sorunla karşılaştığımızda öncelikle her zaman hastayı uyarırken beslenme ile ilerliyoruz. Hasta için güzel ve alınması gereken beslenme düzenini bireysel bir şekilde ortaya çıkarıp, hedeflediğimiz şekilde ilerlediğimiz süre boyunca zaten herhangi bir sıkıntı karşılaşmıyoruz.” dedi.

KİŞİYE ÖZEL PROGRAM YAPILIYOR

Sosyal medyada da sıkça karşılaşılan kilo alma ve kilo verme diyetlerin de yanlışlık olduğunu belirten Yusifova, önceliğin kişinin hangi besinlere ihtiyacı olduğunun tespit edilip ona uygun bir şekilde bir diyet programının çıkarılması olduğunu vurguladı.

Kişiye özel sürecin ister online ister yüz yüze görüşülerek yapıldığını ve  kan tahlili, yağ kas oranları, vitamin eksiklikleri gibi unsurların belirlendiğini belirten Yusifova, bu eksiklikler belirlendikten sonra onları kapatmaya yönelik bir programın yapıldığını kaydetti.

DOĞRU BESLENME REÇETESİ

Kahvaltının önemli bir öğün olduğunu ancak mutlaka yapılması gerekiyor önerisinin verilmesinin doğru olmadığını söyleyen Yusifova, “Kimi bireyler gününü evde geçiriyor kimisi ise 7’de kalkıp işe gidiyor. Bazı insanlar kahve seviyor sabahları bazıları ise mutlaka kahvaltı yapmak istiyor. Beslenme programları kişiye özel olduğu için biz de o yönde bir program hazırlıyoruz. Dolayısıyla mutlaka kahvaltı yapılacak gibi bir söylem doğru değil.” dedi.

Yulaf, kepek ekmeği gibi ürünlerle de kahvaltı yapılabilir ya da kahve yanına bir iki küp bitter çikolata da yenilebilir diyen Yusifova, günde 4-5 kere beslenme gibi bir zorunluluğun olmadığını ancak kaliteli besinlerle beslenmenin önemli olduğunu söyledi.

Yusifova, “Mevsim meyvelerinin tüketilmesi gerektiğini tavsiye ediyoruz. Eğer birey kilolu ise daha protein ağırlıklı beslenme, eğer kilo almak istiyorsa daha karbonhidrat beslenme öneriyoruz. Tabi ki siyah pirinç gibi besinlerden karbonhidrat alınmasını istiyoruz. Öğleden sonra yeşil çay içilebilir yanına da kavrulmamış çerezler tüketilebilir.  Kahve seviyorsanız da şekersiz bir beslenme iyi olacaktır. Akşamları da sebze yemeye özen gösteriyoruz. “ açıklamasında bulundu.

Yusifova, uyumadan en az 2 saat öncesinde beslenmenin durdurulması ve güzel bir bitki çayı içilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.