Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programına konuşan Bosch Termoteknik Endüstriyel Sistemler Bölge Satış Yöneticisi Buğra Serinyel, buhar kazanları üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

BİRÇOK SEKTÖRDE KULLANILIYOR

Buhar kazanlarının günümüzde özellikle gıda, tekstil, kağıt gibi birçok sektörde proses ısıtma çözümlerinde kullanıldığını söyleyen Serinyel, buhar sistemlerinin genelde yüksek sıcaklıkta  proses ısıtma ve hassas ölçüm ihtiyacı olduğu alanlarda tercih edildiğini belirtti.

Serinyel, sıcak su ve kızgın su kazanlarının ise daha düşük sıcaklık ihtiyaçlarında kullanıldığını ifade ederek, işletme koşulları için hangisi daha verimli ise ihtiyacın ona göre belirlendiğini kaydetti.

İŞLETMELERİN ANA GİDERLERİNDEN BİR TANESİ

Enerji verimliliğinin farkındalığının Türkiye’de yavaş yavaş oluşmaya başladığını ve sektörlerin maliyetlerini düşürmek adına birçok alanda yatırım yaptıklarını söyleyen Serinyel, kazanlarda verimlilik ile daha az enerji harcayarak daha çok işin nasıl elde edileceği konusunda değerlendirmede bulundu.

Serinyel, “Kazanlar genelde işletmelerin ana giderlerinden bir tanesi. Birçok noktada verimlilik elde etmek mümkün ancak önemli olan sistemin doğru tasarlanması. Ne kadar iyi bir kazan alsanızda sisteminiz yanlışsa verimlilik bekleyemezsiniz.” dedi.

Özellikle ekonomizer uygulamalarının doğalgaz tüketimini ciddi oranda düşürdüğünü belirten Serinyel, “Kazanlarda brülörlerdeki tirim sistemleri, frekans kontrol uygulamaları, bröflerin geri kazanımı, flaş buhar geri kazanımı gibi birçok uygulama yapılabilir.” ifadelerini kullandı.

İLK YATIRIM MALİYETİ NE KADAR ÖNEMLİ?

Kazanların çok fazla enerji harcayan sistemler olduğunu belirten Serinyel, “Aslında toplam ömrüne baktığınız zaman, 15-20 yıllık bir ömür süresinde, ilk yatırım maliyeti toplam işletme maliyetinin yüzde 5 ile maksimum yüzde 10’u civarında olacaktır. Ancak ne yazık ki, ülkemizde hala ilk yatırım maliyeti odaklı gidiliyor. Siz verim hesabını yaptırsaysanız, aslında ilk yatırım maliyetinin çokta önemli olmadığını göreceksiniz.” dedi.

Serinyel, özellikle bu tarz yatırımların birinci öncelik olduğunu söyledi.