Toplum 5.0 programında Dr. Yıldız Tuğba Kurtuluş Kara’nın konuğu olan FutureBright Group Kurucu Ortağı Akan Abdula, dijital dönüşüm etkileri ve yapılması gerekenler üzerine ST Endüstri Radyoda bilgiler verdi.

“BU BİR VERİ DEVRİMİ”

Bundan 10 yıl önce konferanslarda sosyal medya platformlarını Türkiye, Facebook kullanımında ilk 5 ülke arasında diye anlatıyorduk ancak sonrasında anladık ki sosyal medya üzerinde daha büyük bir şey var o da dijitalin sosyalleşmesi diyen Abdula, bunun bir veri devrimi olduğunun çok geç anlaşıldığını söyledi.

Abdula, “Bunları hayatımızın içine alarak ve çokça kullanarak Türkiye'nin kendi dijital devrimini yaşadığını iddia ettik ve bununla gurur duyduk ancak bu dijital dönüşüm ile birlikte kimsenin amacı bizi sosyalleştirmek değilmiş. Bizim bu platformlara girdiğimizde yaptığımız her tıklama aslında bir veriye ve ekonomik sonuca dönüştürülüyor.” dedi.

Türkiye olarak dijitalin kullanımı ile övündük diyen Abdula, “Bizim yaşadığımız şeyin dijital dönüşüm olmadığına çok net bir örnek vereyim. Ülke olarak iki buçuk yılda bir cep telefonu değiştiriyoruz ancak laptoptaki yazılımları 11 yılda bir değiştiriyoruz. Bu da tüketimde hangi noktada olduğumuzu ve üretim tarafını nasıl kaçırdığımızı belirtiyor.” ifadesini kullandı.

“ÇOCUKLARIMIZI BU YÖNDE EĞİTMELİYİZ”

Türkiye’de çocuklar üzerinde yaptıkları kodlama araştırması üzerine bilgiler veren Abdula, “Her yerde kodlama afişleri görüyoruz. Okullar, kurslar her yer kodlama öğretiyor fakat yaptığımız araştırmaya göre Türkiye’de çocuklara sorduk kodlama ile ilgili ne yapmışlar diye. Çocuklarımızın %1,25’i kodlamayı duydum gördüm ve bir şey yaptım dedi.” açıklamasında bulundu.

Abdula, farkındalığı artırarak özellikle sosyalleşen dijital devrim ile beraber ortaya çıkan tüketim dünyasında algoritmaların çalışma şeklini anlamak ve dünyanın bu anlamda çözülmesi için adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Dünya algoritmaları yazanlar ve algoritma tarafından manipüle edilenler olarak ikiye ayrılıyor diyen Abdula, “Biz şu anda birazcık ikinci taraftayız. Bizim zaten sosyal medyada geçirdiğimiz saatler bile dramatik olarak belli ediyor durumu. En azından çocuklarımızın farkındalığını arttırmak, eğitim sistemimizi bu şartlara göre değiştirmek ve bu anlamda onların daha çok üretim yapmasını sağlayacak şartları sunmamız gerekiyor.” dedi.