Eve İş Götürme programına konuşan Yalaz Boya Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yalaz, kimyevi maddeler sektöründe yerli ve milli çalışmalar üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Koronavirüsü salgını döneminde boya sektörünün öne çıktığını söyleyen Yalaz, özellikle yurt içi satışlarında bir hareketliliğin yaşandığını belirtti.

Bu dönemde kendi kendine silinen ve antibakteriyel boyaların tercih edildiğini belirten Yalaz, hijyen açısından daha sağlıklı olan su bazlı boya tiplerinin de ön plana çıktığını söyledi.

Yalaz, “Mobilya boyası bu dönemde en çok tercih edilen boyalar arasında. Bu şekilde giderse inşaat boyasından sonra ikinci sırada yer alacak gibi duruyor.” dedi.

YERLİ ÜRETİM ARTMALI

Boya sektöründe 30-40 çeşit hammadde olduğunu ve bunların 20 tanesinin Türkiye’de üretildiğini söyleyen Yalaz, diğerleri için yurt dışından alım yapıldığını kaydetti.

Yalaz, “Bizim amacımız Türkiye’yi daha da geliştirmek. Yerli malı, hem lojistik hem KDV gibi etkenler açısından daha avantajlı oluyor. Koronavisürü pandemisi ile birlikte hammadde konusunda çalışmaları daha da artırdık. Boyalara renk veren pigmentleri yurt dışından getiriyoruz. Türkiye’de hala keşfedilmemiş madenler var. Örneğin titan, bir boyanın olmazsa olmazı. Onlar keşfedilirse Türkiye olarak dünyaya bu maddeleri sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.

Yalaz, titanın yerine kullanılacak madenler üzerine çalışmaların devam ettiğini de ekledi.