KOBİ’lerin Koçu, Finans Doktoru programına konuk olan İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Kıyılar, kripto para ve finans sektörü üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Dünyanın 2008 krizinden sonra ekonomik olarak giderek kötüye gittiğini söyleyen Kıyılar, ABD’nin bu durumda çözümü para basmakta bulduğunu ve 1 trilyon dolarlık rezervi 3,5 trilyon dolar artırarak parayı dünyaya yaymaya başladığını belirtti.

Kıyılar, “Bu kadar karşılıksız basılan bu paranın bedelini mutlaka bu dünya ödeyecek. Bütün merkez bankaları da aynı yolda hareket ediyor. Belki bir yerde onlarda haklı, çıkış yolu aramaları lazım. Özellikle pandemi koşulları toplumu zorluyor. Devletlerde elindeki en güçlü silahı kullanıyor; o da para basmak. ABD bu parayı faizi artırma yolunda geri çekmeye çalışabilir. O da bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri zorlayacak.” dedi.

“PANDEMİDE OLUMSUZ SONUÇ OLMAZSA EKONOMİ BÜYÜYEBİLİR”

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin yabancı paraya da ihtiyacı olduğunu söyleyen Kıyılar, sözlerine şöyle devam etti:

“Üretim yapabilme imkanlarımız bile kısıtlı. Şöyle ki; ihraç ettiğimiz 100 dolar ürün için bile 70 dolar ihracat yapmak zorundayız. Türkiye’nin ekonomisine bakıldığında, özellikle de raporlara bakıldığında diğer tüm ülkelerde olduğu gibi pandemide çok olumsuz sonuçlar yaşamazsak ekonominin büyümesi şeklinde görüşler var. Örneğin, 2018 yılından bu yana TL bazında artan bir GSYİH var. Dolar bazında düşme durumunda ama 2021 yılında ibrenin tersine dönmesini bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

Kıyılar, önemli olanın zemini bozmadan yapısal sorunları gidermeye çalışmak olduğunu belirterek özellikle gıda enflasyonunun zorlayacağını aktardı.

DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEK ÖNEMLİ BİR GELİŞME

Dünyayı değiştiren önemli devrimlerin tarih boyunca yaşandığını söyleyen Kıyılar, blok zincirinin de bu dönemde dünyayı değiştiren önemli gelişmelerden biri olduğunu belirtti.

Kıyılar, “Tüm dünya kripto paraları ödeme aracı olarak nasıl kullanırım şeklinde yolunu arıyor. Kripto paraların izini takip edebilmek ile ilgili birtakım sıkıntılar var gibi geliyor bana. Yani karar alıcılar özellikle normal klasik bankacılık sisteminden kripto paralarla ilgili borsaya fon aksın ya da o borsalardan klasik bankacılık sistemine paralar aksın anlamında olaya yaklaşılıyor. Ancak buradaki algı bundan sonraki hareketlerin bir altyapısı mıdır bu konuda kafa karışıklığı var. Yani biz bunu bir para olarak mı finansal varlık olarak mı kabul ediyoruz. Bununla ilgili bir netlik yok.” dedi.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.