Özge Kartal Çetin’in hazırlayıp sunduğu Üretim Sanayi Bunu Konuşuyor programına İNKA Makina Genel Müdürü Ercan Iğdebeli konuk oldu. Iğdebeli St Endüstri Radyoya imalat sektörüne dair bilgiler verdi. 

“İLK İHRACATIMIZI AVUSTURYA’YA YAPTIK”

1990’lı yılların sonunda Avusturya’ya otomatik EPS blok kesme hattı ile ihracat gerçekleştiren İNKA Makina, o dönemde makina imalatı yapıp yurt dışına ihracat yapan az sayıdaki firmalardan bir tanesi.  Sektörde attıkları ilk kurulumdan sonra isimlerini duyurduklarını dile getiren Ercan Iğdebeli, “ Türkiye’de ilk kurduğumuz hattı daha sonra bir iki firmaya daha yaptık. Sonunda da kurumsal bir firmaya hat kurduk. Avusturyalı bir firma kurduğumuz bu hattı izocamda görüyor, Türkiye'de yapıldığını öğreniyor ve bizimle temasa geçiyor. Yani biz onları değil onlar bizi buldu.” dedi.

“AİRBUS ÇALIŞMALARINA SON VERDİK”

Türkiye ortamında tek sektöre iş yapmanın yeterli olmadığını ifade eden Iğdebeli, yine 1990’ların başında otomotiv sektörüne giriş yaptıklarını belirtti. Iğdebeli,” Uzun yıllar otomotiv sektöründe hizmet verdikten sonra airbus üzerine çalışmalar da yaptık. Ancak 2010 yılında kendi isteğimizle airbus çalışmalarına son verdik.” dedi. Beyaz eşya sektörü, boyahane ekipmanları, yan sanayi ürünleri üzerine üretim yaptıklarını dile getiren Iğdebeli, airbus hizmetlerine ağırlık vermelerinden kaynaklanan yoğunluktan dolayı diğer firmalara yeteri kadar destek veremediklerini ifade etti. Bu sebeple airbus hizmetlerine son verdiklerini de sözlerine ekledi. 

“KRİZDEN ETKİLENMEYECEK ALANA YÖNELDİK”

2011 yılından itibaren hat sonu sistemleri, palet bozma ve transfer sistemleri alanlarına ağırlık verdiklerini belirten Iğdebeli, geniş AR-GE çalışmalarına da yer verdiklerini söyledi. Iğdereli, “Otomotiv, ağır sanayi, havacılık gibi sektörler olası kriz durumunda üretimi sınırlandıran alanlar oluyor. Biz bunları tespit ettik ve insanların olası kriz anında almaktan kaçınmayacağı alanlarda üretim yapmak istedik. Paletleme, gıda ve içecek sektörüne yönelik bir sistem olduğu için bu alanda üretime geçtik.” dedi.