Bahar’la İş Dünyası programına konuşan Önel Kurumsal Çözümler Firma Sahibi, Yönetim Danışmanı ve Yazar Onur Önel, iş hayatında yaşanan bazı durumların kişilerin yaşamı üzerindeki etkileri üzerine değerlendirmelerde bulundu. 

İş hayatında bir şeyleri iyi yapmanın yeterli olmadığını ve hem konuşmanın, kıyafetin önemli olduğunu hem de politik olmanın kişileri öne çıkardığını belirten Önel,  bu faktörlerin herkesin anlayabileceği şekilde olmadığını ve hayalleri süslemediğini ifade etti.

ÇABA SARF ETMEK GEREKİYOR

İş hayatında yükselebilmek ve başarı sağlayabilmek için politik olmak gerektiğinin ve iyi bir konuşmacı olunması gerektiğinin altını çizen Önel, yapılan işi  iyi bilmenin bile bazı noktalara gelindiğinde pek değeri olmadığını belirtti.

Bilginin ve katma değer sağlamanın doğru yollarla yapıldığı zaman mutlaka bir karşılığının olacağını belirten Önel, kişilerin bu duruma gelebilmesi için çok çaba sarf etmesi gerektiğini de vurguladı.

İnsanların konfor alanlarını sevdiklerini ve bu alandan çıkmak istemediklerini belirten Onur Önel, konfor alanının ise etrafında kişilere gerçeği söylemeyen insanlardan oluştuğunu ve konfor alanından çıkmanın herkesin isteyeceği bir şey olmadığını ifade etti.

BİRİSİ PATRONA GERÇEĞİ SÖYLESİN

‘Birisi patrona gerçeği söylesin’ isimli kitabı üzerine de açıklama yapan Önel, “Bir sabah işe mutsuz giderken kaleme alınmaya başlanan bu kitap, o mutsuzluğun sebeplerinin gerçekçi bir yaklaşım ile incelenmesi neticesinde ortaya çıkmıştır.” dedi.

Özel sektör işletmelerinde oluşan işleyiş sorunları incelendiğinde, sorunların işletmelerin kilit pozisyonlarında erdemsiz insanların istihdam edilmesinden kaynaklandığı görülecektir diyen Önel, sorunların içinden çıkılamaz bir hâl alacağı aşamaya göz göre göre gelindiği bu durumda artan verimsizlik durdurulamayacak ve işletme geri dönüşü mümkün olmayan tehlikeli bir noktaya doğru hızla ilerleyecektir ifadesini kullandı. Bu, işletme için bir kırılma noktası olacak ve işletme bu aşamadan sonra ne yaparsa yapsın kötüye gidişatı durduramayacaktır diyen Önel, “Kısır döngüye ve ardından girdaba dönüşecek olan bu durum, nihayetinde kurumun işleyişini yutacaktır.”dedi.

BAŞARISIZ OLUNMUŞ YÖNTEMLER BURADA YOK

Önel, “Tüm bunlar yaşanırken, gerçeğin karşısında olan her unsur şüphesiz ki bu kötüye gidişatın destekçisi olacaktır. Bu sebeple işletmelerin çoğu 2. ve 3. nesilleri göremeden kepenk kapatmaktadır. Bu kitap, ısrarla denenmiş ve başarısız olunmuş yöntemleri içermez. Konuları yaşanmışlıklarla ilişkilendirir ve örneklendirir.” ifadesini kullandı.

Önel, yaşanan gerçek durumlardan ve deneyimlerden esinlenilerek kaleme alınan bu kitabın; mevcut çalışanlara destek, iş hayatına yeni başlayacaklara kaynakça ve üst yönetimlere ise bir çıkış yolu olacağını sözlerine ekledi.