Eve İş Götürme programına konuk olan Seçkiner Kimya CEO’su Yılmaz Seçkiner, covid-19 ve kimya sektörü üzerine Endüstri radyo’da değerlendirmede bulundu.

Pandemi sürecinin oldukça yoğun geçtiğini ve sektörde ciddi bir büyümenin yaşandığını söyleyen Seçkiner, özellikle haşere kontrol ve dezenfeksiyon sektöründe yoğunluk yaşandığını kaydetti.

Seçkiner, “Sektördeki birçok firma beklenmedik büyüme yakaladı.” dedi.

AR-GE ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Covid-19 virüsü aşı ile kontrol altına alınmaya çalışıyor ancak yüzey temizliği ve kişisel temizlik oldukça önemli olduğunu diyen Seçkiner, sektörde bu büyüme ile birlikte birçok insanı kontrol altına alabilecek ürün geliştirildiğini ve ar-ge çalışmalarının da yapıldığını kaydetti.

Yerli üretim konusunda da ciddi çalışmaların olduğunu ifade eden Seçkiner sözlerine şöyle devam etti:

“Burada mücadele ettiğimiz birçok ürün var, tek bir ürüne indirgeyemeyiz. Aslında evlerimizde temizlik için kullandığımız sabun, deterjan ve şampuan tarzı ürünler covid-19 ile mücadele oldukça önemli. Karşılaştığımız virüs, yapısı çok çabuk bozulabilen bir protein ancak insanlara bulaşma yeteneği çok yüksek. İnsanlara bulaştığında ciddi derece üreyebiliyor. Yaptığımız bütün uygulamalarda ve üretimlerde bu virüs yüküne karşı mücadele ediyoruz. Virüs yükü denilen kavramla mücadelede kullanılacak bütün temizlik malzemeleri işlevsel. Hammadde düzeyinde de üretilebiliyor ama karşılamadığı için birçoğu ithal ediliyor.” dedi.

Seçkiner, alkol, hipokloröz asit gibi maddelerin Türkiye'de üreticileri olsa da yeterli olmadığı için ithal edildiğini belirterek kimya sektörünün ürün çeşitliliği açısından yeterli olmasa da bazı ürün gruplarında kendine yetebilen bir sektör olduğunu ifade etti.

EN BÜYÜK DÜŞMAN; HİJYEN

Seçkiner ayrıca, kalıcı dezenfeksiyon gibi bir karamın olmadığına dikkat çekti. 

Seçkiner, “Özellikle nanopartikül boyutunda hazırlanan gümüş iyonlarının çözelti içerisinde dağıtılarak bunun yüzeylere uygulandığında daha kalıcı olduğunu iddia ediyorlar. Ancak böyle bir durum söz konusu değil. Özellikle virüs tekelinde herhangi bir deneysel ve saha çalışması yok.” açıklamasında bulundu.

Seçkiner, covid-19’un en büyük düşmanının hijyen olduğunu da vurguladı.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.