Türkiye’de susuzluk ve kuraklık ciddi bir konu diyen PlanetTek Atık Su Çevre Teknolojileri Kurucu Ortağı Hürriyet Necdet Aydoğdu, “Bir gün her şey sudan ucuz olacak. Bunun farkına varmalıyız.” dedi. Kuraklıkla mücadelede teknolojik çözümleri Endüstri Radyo’da anlattı.

YANLIŞ METOT UYGULANIYOR

Türkiye su fakiri bir ülke ve mutlaka önlemlerini almalı diyen Aydoğan, su yönetimi yapmanın önemine değindi. Aydoğdu, “Sularımızın yaklaşık %15’ini evlerimizde, %20’sini sanayide ve %65’ini de tarım amaçlı kullanıyoruz. Gelişmiş ülkelerde ise tarım için kullanılan suyun %30-35 seviyelerinde olduğunu görüyoruz.

Biz suyu o kadar yanlış metotlarla tarımda kullanıyoruz ki, suyumuzun çok büyük bir kısmını heba ediyoruz. Yeterli suyumuz olmadığı için de yeraltı kaynaklarından ve kuyulardan elde etmeye çalışıyoruz.” dedi.

Bugün 100 metreden pompa ile çekilen suyun yarın daha derinden çekilmek zorunda kaldığını ve bunun da enerji sarf ederek karbon ayak izi dağıtımına neden olduğunu belirten Aydoğan, aynı zamanda çeşitli yerlerde obruklar oluştuğunu da ifade etti.

ATIK SULAR TEMİZ SU İÇİN BİR KAYNAK

Türkiye’nin tarımda kullanılan su miktarında gelişmekte olan ülkeler arasında yer aldığını belirten Aydoğdu, “Toplum olarak su kullanımına dikkat etmek gerekiyor. Kağıtları nasıl çöpe değil de tekrar geri dönüşüme veriyoruz; metali, camı ve hatta şimdilerde tekstili geri dönüşüme veriyorsak ve gıda atıklarını nasıl kompost yapıyorsak atıksularında artık su için bir kaynak olduğunu görmemiz gerekir.” dedi.

GÖLBAŞI BELEDİYESİ ATIK SU PROJESİ

Kuraklığın bir diğer nedeni de iklim krizi diyen Aydoğdu, iklim krizine karşı alınabilecek en iyi önlemlerden birinin ağaç dikmek olduğunu belirterek Hindistan’dan bir örnek verdi. Aydoğdu,  Hindistan’ın bir Piplantri köyünde her yeni doğan bebek için 111 ağaç dikme şartı koyduklarını vurguladı ayrıca bu yöntem ile 250 bin ağaç dikildiğini de ifade etti.

Ülkemizde de güzel örnekler var diyen Aydoğdu, “Ankara Gölbaşı Belediyesi’nin bir projesi var ve tebrik etmek gerekiyor. Yeni yapılan bütün binalarda atık sular ya da gri sular toplanıp arıtılıyor ve farklı bir tesisat vasıtasıyla tuvaletlere veriliyor. Bu da minimum %35 seviyelerinde tasarruf sağlayacaktır.” dedi.

TOPYEKÜN MÜCADELE GEREKİYOR

PlanetTek Atıksu Çevre Teknolojileri olarak suların arıtılmasında bir Alman teknolojisini kullandıklarını ve %100 Türkiye’de imal ettiklerini belirten Aydoğdu, suyun arıtılmasında enerji tasarrufuna dikkat ettiklerini ifade etti.

Aydoğdu, “Alınan önlemler maalesef istenilen seviyede değil. Topyekün mücadele başlatılmalı ve bilim kurulu kurularak gece gündüz çalışılması gerekiyor.” dedi.