Çetin Ünsalan’ın hazırlayıp sunduğu Reel Piyasalar programına konuk olan İstanbul Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Beyza Toksoy Türkiye'de girişimcilik üzerine değerlendirmelerde bulundu. Toksoy ayrıca  ‘Bir Girişimci Yaratmak’ kitabını da ST Endüstri Radyoda tanıttı.

Gelişen ve değişen dünya ile birlikte zaman zaman literatürde yapılan tanımların bile değişebildiğini ve bu değişimin her alanda görüldüğünü belirten Toksoy, girişimciliği sürekli yenilikçi ve yaratıcılığı ortaya koyan bir kavram olarak tanımlıyor.  

“BİR GİRİŞİMCİ YARATMAK”

Bir girişimci yaratmak kitabına dair bilgiler veren Toksoy, kişilerde hangi özelliklerin girişimci olmaya yeterli olduğu konusunda tanımlar yaparken bu kişilik özellikleri doğuştan mı gelir yoksa sonradan geliştirilebilir mi gibi konularda da açıklamalar yaptığını belirtti. Toksoy ayrıca, stratejik ortak kaynaklarını ele alarak girişimciliği tanımladığını da sözlerine ekledi.

Özellikle kişilerin yakın ilişki kurduğu insanlara daha çok güvendiklerini ve onlarla beraber bir iş yapma fikrine niyetli olduklarını belirten Toksoy, güveni literatür anlamında 3 başlıkta incelediklerini ifade ederek güven kavramını şöyle sıraladı; genel güven, stratejik güven ve kurumsal güven.

Kurumsal güveni kişilerin kurumlara duyduğu güven olarak tanımlayan Toksoy,  stratejik güveni ise yakın ilişki içerisinde olunan kişilere duyulan güven olarak tanımlıyor. 

“ÜLKE OLARAK YENİ GİRİŞİMLER ÜRETMELİYİZ”

Ülke olarak yeni girişimcilere, iş fikirleri üretmeye ve bunları uygulamaya geçmemize ihtiyaç olduğunu vurgulayan Toksoy, küresel dünyanın ve teknolojinin hızla ilerlediğini bugün ihtiyaç duyduğumuz rünlere yarın yetişemediğimizi belirtti.

Toksoy, “Biz ülke olarak sabah 9 akşam 5 çalışmaya ve ayın sonuna bize verilen parayla yetinmeye alışmışız. Ancak bu düşünceden kurtulmamız gerekiyor. Çalışan olarak da yeni iş fikirleri üretmek ve yöneticilere bu fikirleri rahatça ifade edebilmemiz gerekiyor.” dedi.

Maaşlı çalışan kavramından ise girişimci çalışan kavramına geçiş yapmak zorunda olduğumuzu ifade eden Toksoy, yeni fikirlerimizi destekleyecek yöneticilere de ihtiyacımızın olduğunu sözlerine ekledi.