Reel Piyasalar programında Çetin Ünsalan’ın sorularını yanıtlayan Başarsoft CEO’su ve Yazılım Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı Alim Küçükpehlivan, su ve su yönetimi üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

Türkiye son 30 yılda ciddi bir dönüşümden geçti diyen Küçükpehlivan, köydeki nüfusun küçülmesi ve kentlerdeki tüketimin artması ile birlikte doğal kaynakların da tehlikeye girdiğini açıkladı.

Küçükpehlivan, “Bir başka kritik konu ise su kaynaklarının şehirden uzak olması. İnsanlara ulaştırılması gerekiyor bu sıkıntının nedeni de çok hızlı bir şekilde kentleşmemiz.” dedi.

YANLIŞ TÜKETİLİYOR

Suyun yanlış tüketimi üzerine de örnekler veren Küçükpehlivan, “Örneğin bir bulaşık makinesini düşünün. Ağzına kadar dolu ve yıkanmaya hazır bulaşık makinesi ortalama 9-10 litre su ile yıkıyor. Ancak bulaşıkları makineye koymadan önce sudan geçirme işlemi yapılırsa bu oran 57 litreye çıkıyor. Eğer aynı bulaşığı elde yıkasanız da 103 litre su harcanıyor. Aynı şekilde bir fincan kahvenin üretiminden tutunda temizlenmesi ve size ulaştırılana kadar olan yolculuğunda harcadığı su 130 litre, bir kot pantolon 1320 litre, bir hamburger 2301 litre, bir kilogram biftek ise 15 bin 400 litre su harcanıyor. Kullandığımız tüm ürünlerin, gıdanın belli bir toplanma, işleme gibi aşamaları var. Kişilere ulaştırılana kadar geçen bu süreçte birçok su harcama oranı mevcut.” dedi.

HARİTALANDIRMA YAPILIYOR

Su tüketim oranlarını görebilmek adına binalara giden her su borusunun tek tek nerelerde olduğunu haritalandırdıklarını belirten Küçükpehlivan, abone sayaç numaraları ile bu bilgileri kaydettiklerini söyledi.

Küçükpehlivan, “Kentin girişinde ne kadar su bastığımızı ve bütün abonelerden ne kadar su tahsilatı yaptığımızı görünce, kayıp-kaçak oranımızı da görebiliyoruz. Bir bölgede çalışma öncesi 5 bin aboneye saniyede 34 litre su gidiyor. Kaçak oranı %56. Kaçağın bulunup, borunun yenilenmesi ile birlikte bu oran %26’ye düşüyor. Bunun için 68 bin lira para harcanıyor.” dedi.

Küçükpehlivan, tükettiğiniz suyun sadece çeşmeden akan su olmadığının bilinmesini ve depolama sistemlerinin kurulmasının da bu alanda önemli olduğunu sözlerine ekledi.