Çetin Ünsalan’ın hazırlayıp sunduğu Reel Piyasalar programının bu bölümünde Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar konuk oldu. Çınar, “O da okusun” projesinden ve derneğin faaliyetlerinden bahsetti.

“O DA OKUSUN PROJESİ İLE ÖĞRENCİLERE DESTEK OLDUK”

Pandemi döneminde uzaktan eğitim alabilmek için yeterli imkanı olmayan çocuklara destek amacıyla bir kampanya başlattıklarını aktaran Çınar, evlerde çalışır durumda olan, çocukların internete bağlanabileceği tablet, bilgisayar gibi araçları alarak Malatya’da Yeşilyurt beldesindeki öğrencilere dağıttıklarını belirtti. 

Sadece Malatya ile sınırlı kalmadıklarını, dernek üyeleri ile birlikte Trakya’da da ihtiyacı olan bölgelere benzer bir kampanya yürüttüklerini ifade eden Çınar, imkanları doğrultusunda kampanyalarını verimli hale getirmek istediklerinin de altını çizdi. 

“SEKTÖR ODAKLI YAKLAŞMAMAK GEREKİYOR”

Türkiye için dış ticaretin önemine değinen Çınar, ülkenin ihracatını artırmak, katma değeri yüksek ürünler üretmek, dış ticaret açığını ve cari açığı kapatmak gibi birçok hedefin olduğunu da belirtti. 

Dış ticaretin fazla konuşulduğu bir noktada, dış ticaretin gelişmesinde misyon edinmiş sivil toplum örgütleri ya da uygulamacıların az olduğuna vurgu yapan Çınar, “ Türkiye İhracatçılar Birlikleri ihracatı artırmak için bir takım çalışmalar yürütüyor ancak mevzuatları gereği kamusal yönleri de bulunuyor. Buralarda işin uygulamasından gelenlere ihtiyaç var.” dedi. 

Türkiye’deki ihracatın büyük oranda ithalata bağlı olduğunun altını çizen Çınar, sadece ihracatı geliştirmek fikrine odaklanıldığında bütünün kaçırıldığını, dış ticaretin daha çok gelişme gösterecek iken herkesin sektör odaklı yaklaşmasından dolayı  tam verim sağlanmadığını da sözlerine ekledi. 

“SEKTÖRE YÖN VEREBİLMEK İÇİN DERNEĞİMİZİ KURDUK”

Sektördeki çalışanlara yön verebilmek adına iddialı bir isimle yola çıktıklarını belirten Çınar, sivil toplum örgütü kurmalarının nedeninin sahanın daha iyi bir noktaya gelmesi için çalışmalar yürütmek olduğunu aktardı. Çınar,” Sektörün önde gelen firmaları ile görüşüp derneğimizin kuruluş çalışmaları için faaliyetlere başladık. Herkesi çok heyecanlandıran gelişmeler oldu. Derneğimizdeki çalışma arkadaşlarımızla, dostlarımızla beraber daha çok faaliyetler yürütmeye ve dış ticareti geliştirmek için öneriler üretmeye devam ediyoruz.” dedi.