Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programına konuşan Mekanik Proje Tasarımcısı ve Makine Mühendisi Hamit Mutlu, fabrikalar, üretim alanları, imalathaneler, hastaneler, alışveriş merkezleri ve oteller gibi tüm binalarda mekanik tesisatın yer aldığını belirtti. Mutlu, mekanik proje ve tesisatlarını Endüstri Radyo’da anlattı.

ANA UNSUR SIHHİ TESİSAT

Mekanik tesisat bir binada çatısına düşen yağmur suyunun toplanması ve onun hasat edilmesi ile başlar içeride insanların kullanmış olduğu suyun basınçlandırılması ve hizmet noktalarına getirilmesini sağlar diyen Mutlu, ayrıca binalar içerisinde ortaya çıkan atık sular ve kanalizasyon hatlarında da kullanıldığını belirtti.

Mekanik tesisatın ana unsurlarından bir tanesinin sıhhi tesisat olduğunu dile getiren Mutlu, “Suyumuzun temiz olması binalar için çok önemli. Bu sebeple mekanik tesisat çalışmalarında yapılacak yanlışlıklar farkında olmadan bakteri, virüs vb. hayatımıza girmesine neden olacaktır. “ dedi.

HAVALANDIRMA VE FİLTRENİN ÖNEMİ ARTTI

Mutlu, sıhhi tesisatın yanında ısıtma, soğutma, havalandırma tesisatı ayrıca hijyenik ortamların iklimlendirilmesi, bir üretim bölümünde sıcaklık ve nemin tutturulmasının da mekanik proje kapsamında  değerlendirildiğini vurguladı. 

İklimlendirme mühendisliğinin Covid-19 virüsü salgını nedeniyle havalandırma ve filtrenin önemine daha çok dikkat çektiğini belirten Mutlu, dünyanın bu alanda çalışmalarını arttırdığını ve bu konuda başka neler yapılabilir sorusu ile hareket ettiklerini söyledi.

MALİYETİN %50’Sİ MEKANİK TESİSAT

Mutlu,”Son zamanlarda en önemli yerlerden biri hastanelerimiz. Hastaneleri enerji bazında çok iyi yönetmemiz gerekiyor. Bir hastane yatırımı yapıldığında toplam inşaat maliyetinin %50’si mekanik tesisat olarak gerçekleşiyor. Mekanik tesisat bu anlamda önemli.  Bundan sonraki süreçte hastanenin hizmetini devam ettirebilmesi için enerji verimliliği önemli bir yer tutuyor. Bir binayı yapıyorsanız dış cephesi çok güzel olabilir ancak içeride dolaşan ve sizin orada konforu yaşayacağınız ana unsur mekanik tesisat olacaktır.” dedi.