Altuğ Karataş’ın hazırlayıp sunduğu Sanayide Enerji Verimliliği programının bu bölümünde Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen konuk oldu. Şen, binalarda yalıtımın önemini ST Endüstri Radyoda anlattı.

1993 yılında kurulan İZODER, yalıtım konusunda kamuoyunu ve sektörü bilinçlendirmeyi amaç edinen ve bunu sağlamak üzere ısı, su, ses ve yangın yalıtım malzemesi üreticilerini, satıcılarını ve uygulayıcılarını bir çatı altında toplayan sivil toplum örgütü olarak çalışmalarını sürdürüyor. İZODER’in çalışmalarını anlatan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, öncelikle sektörde çalışan kişilerin yaptığı işin önemini anlamaları için yalıtım konusunu onlara anlattıklarını ifade etti.

Yalıtımın ülkeye faydaları konusunda kamunun bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Şen, toplumu bilinçlendirme konusunu kendilerine misyon edindiklerini belirtti. 

“ISI YALITIMI: YAPININ DIŞ KABUĞUNA YAPILAN İŞLEMLER BÜTÜNÜ”

Yalıtımı su, ses , yangın yalıtımlarının bütünü olarak ifade eden Şen, en çok bilinen çeşidin ısı yalıtımı olduğunu belirtti.  

Şen,” Isınan hava, sıcaktan soğuğa doğru akmaya çalışır. Bulunduğumuz ortamdaki havanın dışarıya soğuğa doğru gitmesini engellemek için yapının dış kabuğunda yapılan uygulamaların bütününe ısı yalıtımı diyoruz. Burada sadece ısı yalıtımı malzemeleri ile duvarda yapılan işlemleri kastetmiyorum. Çatıda, zemin altında, camlarda kullanılan malzemelerden de bahsediyorum.” dedi.

Yapı kabuğunun korunması gerektiğini sözlerine ekleyen Şen, özellikle kışın sıcak havanın soğuk havaya transferini, yazın da sıcak havanın serinletilmiş havaya transferini engellemek için ısı yalıtımının kullanıldığını belirtti. 

“ENERJİDE TASARRUF KAZANÇ SAĞLIYOR”

Ülkemizin enerji bakımından yeterli düzeyde olmadığını ve enerji ihtiyacının ¾’ünü ithal ettiğimizi ifade eden Şen, “Geçen yıl enerji için 45 milyar dolar civarında ödeme yaptık. Bu da enerjinin ithalat içerisinde çok önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Cari açığı, dolayısıyla ithalat ihracat arasındaki dengeyi bozan önemli unsurlardan birisi döviz ödeyerek ithal ettiğimiz enerji kaynakları. Bu enerji kaynaklarının kullanım alanlarının başında sanayi, binalar, tarım geliyor. Buralarda enerjinin verimli kullanımı için tasarruf çalışmalarının yapılması gerekiyor. “ dedi.

Sanayide ve binalarda enerji kullanımının %30 civarında olduğunu ifade eden Şen, kullanım durumuna göre enerji tasarrufu sağlamanın büyük kazançlar ortaya çıkardığını vurguladı. 

“BİLİNÇ OLUŞTURMAYA BAŞLADIK”

1973 yılında başlayan enerji krizi ile birlikte insanların ısı yalıtımı konusunda bilinçlenmeye başladığını ifade eden Şen, özellikle gelişmiş ülkelerde bilinçlendirme adına planlamaların yapıldığını, ileri dönemlerde neler yapılması gerektiğinin belirlendiğini vurguladı. Şen, “Türkiye’de bu süreç 2000’li yıllarda sadece çatı ile başladı. Biz bu durumu görerek çalışmalarımıza başladık ve İZODER olarak bilinç oluşturmaya devam ediyoruz.” dedi.