Endüstri Radyo’da Eve İş Götürme programına konuşan Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, derneğin faaliyetlerinden ve ev, fabrika ve atölye binalarının güçlendirme çalışmalarını anlattı.

DEGÜDER’in 2019 Ocak ayından itibaren faaliyetlerini yürüttüğünü söyleyen Türkkan, “Ülkemiz deprem kuşağı üzerinde bulunuyor. Ülkemizde gereksinim duyulan her türlü binada, ulaştırma yapılarında, endüstriyel tesislerde, tescilli ve tescilsiz tarihi yapılarda, kıyı ve liman yapılarının depreme karşı güvenli, dayanıklı hale getirilmesi için çalışıyoruz. Ayrıca deprem mühendisliği teknolojisinin yaygınlaşmasını sağlamak ve bu konuda farkındalık yaratmak için de çaba harcıyoruz.” dedi.

GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPILABİLİR

Depremin kendini bir anda hatırlatması binaların güçlendirilmesi konusunu bir alternatif haline getirdi diyen Türkkan, “6306 sayılı kentsel dönüşüm kanunu binalarda depreme karşı ne yapılması gerektiği konusunda bir yön veriyordu. Binaları yıkıp yeniden yapıyorduk ama bu dönemde fark ettik ki bu kadar büyük bir riskli yapı stoğunun olduğu ülkemizde sadece yıkıp yaparak binalarımızı güçlendirmeye çalışırsak buna ne bütçemiz yeter ne de zamanımız. Binamızda güçlendirme çalışması yaparak da depreme dayanıklı hale getirebiliriz.” ifadesini kullandı.

GÜÇLENDİRME YAPILAN BİNADA ÇÖKME OLMAZ

Güçlendirme çalışmalarının ciddi bir çalışma grubu, projelendirme ve mühendislik altyapısı istediğini belirten Türkkan, güçlendirme yapılan bir binada çökme olmayacağını söyledi. 

İzmir depremi üzerine de Endüstri Radyo’da değerlendirme yapan Türkkan, “Güçlendirilme yapılan bir binanın yıkıldığına dair haberler çıkmıştı. Ancak bizim yaptığımız incelemelere göre o binada güçlendirme yapılmamıştı. Binanın riskli olduğunu tespit etmişler ama sadece birkaç çatlak varmış, enjeksiyon yapılmış ve bununla bırakılmış. “dedi.

AYRINTILI RAPOR HAZIRLANMALI

Bİnada güçlendirme için yapılması gereken çalışmalar üzerine bilgi veren Türkkan, “Öncelikle binanın dayanıklı olmadığına dair şüphemiz varsa ciddi bir mühendislik grubuna başvurmalıyız. Binanın her katından beton numuneleri alınmalı ve donatıların projeye uygun olup olmadığının tespit edilmesi gerekiyor. Bunların dışında zemin etüdü yapılıyor. Bunların tamamının 3 boyutlu analizleri yapılarak depreme dayanıklı olup olmadığını tespit ediyoruz. “ dedi.

Türkkan, zemin etüdü, binanın malzeme kalitesi ve sistemine bakılarak ortaya çıkarılan rapora göre çalışmalar yapıldığını sözlerine ekledi.