Enerjisini Üreten Fabrikalar programında Derya Kumtepe’nin sorularını yanıtlayan Akasya Yapı Sanayi ve Ticaret Direktörü Ahmet Refik Yaman, ticari bina ve AVM’lerin enerji ihtiyaçları üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

Enerji tüketiminde yaklaşık %90 oranla elektriğin birinci sırada geldiğini ardından %7 su ve %3 oranında da doğalgaz tüketiminin olduğunu söyleyen Yaman, mevsimlere göre bu oranlarda değişimler yaşandığını ve yaz aylarında doğalgaz tüketiminin sıfırlandığını ancak su ve elektrik tüketiminin arttığını belirtti.

1 MİLYON kWh ELEKTRİK ENERJİSİ TÜKETİLİYOR

Enerji verimliliği üzerine yaptıkları faaliyetleri anlatan Yaman, aktif enerji verimliliğinde enerji tüketimlerinin ölçülmesi, izlenmesi, otomasyon ve kontrol sistemlerinin kullanıldığını pasif enerji verimliliğinde ise enerji sarfiyatı düşük cihaz ve sistemlerin kullanılması, ısı yalıtımı yapılması, tasarruflu aydınlatma armatürleri kullanılması gibi çalışmalar yapıldığını belirtti.

Yaman, “Alışveriş merkezlerinde ortalama 1 milyon kWh kadar elektrik enerjisi tüketiyoruz. Bu oran yazın artıyor 1 milyon 300’e kadar çıkabiliyor. Kışın ise 800’lere kadar inebiliyor. Su tüketimine ise ortalama 3 bin ton diyebiliriz.” dedi.

OTOMASYON SİSTEMİ İLE TASARRUF SAĞLANIYOR

Bina otomasyon sistemlerinin olduğunu belirten Yaman, ısıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatma sistemlerinde bu otomasyonu kullandıklarını söyledi. 

Yaman, enerji tüketimini bu ölçümler sayesinde takip edebildiklerini belirterek %20’ye yakın tasarruf sağladıklarını söyletti. 
Yaman, “Bina otomasyon sistemimiz dışında enerjiyi ne kadar tükettiğimizi zaten sürekli ölçüyoruz. Enerji analizörleri var, yine otomasyon üzerinden aldığımız veriler var. Bunlarla hergün ve her ay tüketimlerimizi ve harcamalarımızı görüyoruz.” dedi.