Bahar’la İş Dünyası programına konuk olan Milliyet Gazetesi Yazarı ve Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, teknolojide bağımlılık üzerine Endüstri Radyo’da bilgiler verdi.

ÇOCUKLAR TEKNOLOJİYE BAĞIMLI HALE GELDİ

Bağımlılığı bir maddeye, canlıya, insana duyulan ve önüne geçilemeyen büyük arzu ve istek olarak tanımlayan Altun, bağımlılığın sosyal, kültürel, çevresel ve ailesel boyutları olduğunu belirtti.

Özellikle pandemi döneminde bilgisayar, internet, teknoloji ve cihaz bağımlılığında artış yaşandığını söyleyen Altun, “Sürekli evde kalmaktan dolayı özellikle çocuklar teknolojiye bağımlı hale geldi. Bilişim güvenliği konusunda yeterli bilince ve farkındalığa sahip değiller. Böyle olduğu için de gelen sms, mesaj gibi iletileri tıklıyorlar. Bunu yalnızca çocuklar değil yetişkinler de yapıyor.” dedi.

Bilişim medya okuryazarlığı bilgisinin eksik olmasından dolayı birçok sorunun yaşandığını söyleyen Altun, “Çocuklara cihazları vermeden önce bilişim güvenliğinin altyapısını hazırlayarak vermemiz gerekiyor. Hangi sitelere girilir, girilmez gibi birçok noktada ailelere de büyük iş düşüyor ama önce ailelerin bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor.” dedi.

“BÜTÜN KURUMLARA BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Bağımlılıkla mücadelede sadece polis kuruluşlarının yeterli olmayacağını, burada ailelere, eğitim kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına, belediyelere ve bütün kurum ve kuruluşlara büyük görevler düştüğünü söyleyen Altun, özellikle vatandaşı bilinçlendirmenin bu noktada önemli olduğunu vurguladı.

Sadece teknoloji bağımlılığında değil diğer tüm bağımlılıklarda ailelerde 2 yıl sonra farkındalığın başladığına dikkat çeken Altun, çocuklarla göz teması kurmak gerektiğini ve mümkün olduğunca çocuğun boşluğa düşmemesi için sevgi göstermek gerektiğini de ekledi. 

Programı buradan dinleyebilirsiniz.