Arda Meriç’le Teknoloji Gündemi programının bu bölümünde Teknolojik Grup Başkanı ve Kozmos Yazılım Eğitim Kurumları BT Direktörü Aykut Seyrek konuk oldu. Seyrek, Türkiye’de bilgi teknolojilerinin hangi aşamada olduğunu ST Endüstri Radyoda anlattı.

Türkiye’de bilgi teknolojileri ne durumda?

Yıllardan beri söylenen ve tartışılan, hala da tartışılmaya devam eden konuların başında geliyor bu konu. 2020 yılında bilgi teknolojilerinin önemini özellikle pandemi süreciyle beraber çok derinden ve yakından hissettik. Farkında olmayanlar da çok hoş olmasa da maalesef bu sebeple farkına varmaya başladı.  Türkiye olarak çok önemli çalışmalar yapıldığını biliyoruz. Bu çalışmaları takip ediyoruz, gerek devlet nezdinde gerekse özel kurumlar nezdinde. Fakat dünya ile kıyasa iş geldiğinde burada biraz yol alınması, özellikle farkındalık ve bilinç alanında çalışmalara ihtiyaç var. Bunun dışında en önemli konu ise eğitim. Eğitim alanında çalışmalara ihtiyacımız var.  Hiç mi yok, tabii ki var; meslek liselerimiz, üniversitelerimiz, özel eğitim kurumlarımız. Buralarda iyi çalışmalar, projelerde yapılıyor. Ancak bilgi teknolojilerindeki en temel sıkıntı bilinç ve farkındalık.

Türkiye’de bilgi teknolojilerine markalar ve firmalar tarafından yeterli önem veriliyor mu?

Global pencereden baktığımızda bizde daha start-up aşamasında iken, dünya firmaları bilgi teknolojilerini merkeze alarak ve hatta en önemlisi insanı merkeze alarak çalışmalarını yapıyorlar. Biz de bazen sorunlarla karşılaşabiliyor; çok önemli firmalar önemli bilgiler çaldırabiliyor. Maalesef biz de başa gelmeden, sıkıntı olmadan bazı şeylerin önemi anlaşılmıyor. Pandemi süreci ile birlikte çok net gördük. Hep bir gider kalemi ve külfet görülüyor. Oysa ki dijital dönüşümün içerisine baktığımızda bilgi teknolojileri de bunun içine giriyor. Burada insanın bilinçlendirilmesi ve donatılması dışında kendi dinamiklerini ortaya koymak ve ona göre yatırım yapmak gerekiyor. 

Bilgi teknolojileri üzerine çalışmalar yapmak için nereden başlamak lazım?

Bilgi teknolojileri konusunda sıkıntılar var dedik ancak günün sonunda çözüm önerileri de getirebilmemiz lazım. Benim tavsiyem şu; kişiler doğru platformları takip etsinler, doğru insanların bulunduğu yapıların yanında olsunlar. halinde olsunlar. Bu işi sizin uzmanlık alanınız olmayabilir. Sektörde rüştünü ispat etmiş ya da referansla sizlere yönlendirilecek doğru danışmanlara, yol arkadaşlarına ihtiyacınız var. Nereden başlayacağını, kime gideceğini bilmeyen birçok firma vardır mutlaka. Sektörde çok önemli ve doğru kişiler var. Bu insanlara ulaşabilirseniz, birey ya da kurum anlamında aşamalar doğru şekilde ilerleyecektir. Bu bir ekip işidir, ekip ile birlikte sarıldığınızda sonuçlarının ne kadar iyi olduğunu göreceksiniz.