Eve İş Götürme programında Can Karadut’un sorularını yanıtlayan KOBİ Danışmanı Erol Azaklı, belirsizlikle baş etmenin yollarını ST Endüstri Radyoda anlattı.

Dünya tarihindeki ender felaket denebilecek zorlu bir süreçten geçiyoruz diyen Azaklı, bu sürecin dünya ülkelerinde ve Türkiye’de her sektöre etkilerinin farklı olduğunu gördüklerini açıkladı.

OLASILIKLAR ÜZERİNE DÜŞÜNMEYE KAPALIYIZ

Yaşanan belirsizliğin nasıl yönetilmesi gerektiği ve gelecek stratejisinin nasıl tasarlanması gerektiği üzerine değerlendirme yapan Azaklı, “Biz millet olarak iş başa geldikten sonra tepki veririz. Olasılıklar üzerine düşünmeye kapalıyız. Bir araştırmaya göre de belirsizliğe tahammül toleransı seviyesi en düşük ülke çıkmışız.” dedi.

STRATEJİK DÜŞÜNMEK GEREKİYOR

Belirsizlikle baş etmenin yollarının stratejik düşünerek görünmeyenleri görmek, bilinmeyenleri bilmek, olasılıkları analiz ederek geleceği öngörmek ve baktığının ötesini görmek ile mümkün olacağını belirten Azaklı,  özellikle yöneticilerin karar verme konusunda bu adımları iyi atıp strateji oluşturmalarının önemine vurgu yaptı.

Azaklı, “Görebilmek iki gözle olan bir şey değil. Gözün görmediğini görmek ve kulağın duymadığını duymak burada çok önemli. Bakış açısını değiştirmek ve algıları açmak yöneticiler için çok kıymetli. Bunu yapabilmek için paradigma değiştirmekten başka bir şansımız yok.” ifadelerini kullandı.

Azaklı, belirsizliği yönetmek liderler için en kritik unsurlardan birisidir diyerek öngörü ve senaryo analizleri yapmanın son derece önemli olduğunu kaydetti.