Denge Legal Mali Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Yanık ST Endüstri Radyoda Arda Meriç’le Teknoloji Gündemi isimli programa katıldı. Hukuk ve mali işlerin konuşulduğu bu programda özellikle 7256 numaralı torba yasa tartışıldı. 

Mali ve hukuki yönden vatandaşların yurt içi ve yurt dışı çalışmalarında hizmet veren Denge Legal Mali Danışmanlık, son dönemlerde pandemi süreciyle birlikte en çok ilgi gören e-ticaret sektörüne hizmet veriyor. 

“BU AF YASASI BEKLENİYORDU”

7256 sayılı kanun üzerine bilgiler veren ve vatandaşların bu yasanın çıkmasını beklediklerini söyleyen Erdem Yanık, pandemi sürecinde işverenlerin SGK, vergiler, bağkur gibi bazı ödemelerini yapamadığını, devletin kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin desteği, teşvikler gibi destekler verdiğini ancak belli noktadan sonra yetmediğini ifade etti. Daha önce borçları olan ve şu anda borç ödemesi gereken kişilerin de bu affı beklediğinin altını çizdi.

Yanık, yasaya ilişkin yaptığı açıklamada, özellikle birkaç tane beklenen ama çıkmayan matrah artırımı, kasa ve stok affı, ortaklar cari affı gibi özellikli durumların olduğunu belirtti. Şu anda yargı ya da vergi denetim kurulu tarafından incelemede ya da uzlaşmada olan durumlar için de düzenleme olmadığını sözlerine ekleyen Yanık, bu yasanın tam anlamıyla bir af değil ama borçların yapılandırılması konusunda bir çalışma olduğunu belirtti.

“MUTLAKA BİLGİ ALINMALI”

Yapılandırılma yapılmadan mutlaka mali müşavirlerden veya avukatlardan bilgi alınması gerektiğini söyleyen Yanık, vergi borcunun peşin mi yoksa taksitle mi ödenmesi gerektiğinin vergi borcu niteliğine göre değişeceğinin altını çizdi.

Taksitlendirme yapan kişilerin yılda iki kere taksidi ödememe haklarının olduğunu ifade eden Yanık, borcun ödenmediği veya taksidin geçtiği takdirde yapılandırmanın bozulduğunu vurguladı.