ST Endüstri Radyoda Alina Şanlı’nın hazırlayıp sunduğu Duymayan Kalmasın programının bu bölümünde Dr. Eyyüp Yılmaz konuk oldu. Yılmaz, beslenme üzerine bilgiler verdi.

Besinlerin insanları iyileştirebileceği düşüncesine ait bilgilerin ortaya çıkmaya başladığı ilk yıllarda, besinleri bir ilaca nasıl dönüştürebiliriz düşüncesinden hareketle kuruldu Beslenme Akademisi. Günümüzde beslenme üzerine çeşitli eğitimlerin de verildiği akademi faaliyetlerine devam ediyor. 

“BESİNLERİ TANIMAKLA BAŞLAMALI”

‘Beslenerek İyileş, Kalıcı Kilo Ver’ kitabının yazarı Dr. Eyyüp Yılmaz, hem yazdığı kitap hem de akademinin çalışmaları üzerine bilgiler verdi.

Yılmaz, “Biz insanların besinleri yeniden tanımalarını istedik. Bir şeyleri neden yiyelim veya yemeyelim konusunun anlaşılması gerekiyor. Diyet yapıp kilo verdikten 3 ay sonra ekmek ve yağlı besinleri özlüyorsunuz. Bu iyi bir yaklaşım değil. Çözümü başka şekilde bulmak lazım” dedi.

“BEDENİ ONARAN BESİNLER TÜKETİYORUZ”

Tıbbi beslenme yönteminde kiloya odaklanarak yemek yenilmediğini belirten Yılmaz, bedeni onaran besinlerden yemeyi amaçladıklarının altını çizdi. Örneğin, tuzsuz yeme konusunda genel bir bilginin olduğunu ancak tıbbi beslenmede amacın kişiye uygun mineralleri barındıran tuzun tüketilmesi gerektiğinin anlatılmasının daha doğru olduğunu ifade etti. 

Yılmaz,” Birçok diyet programında yağlı yiyeceklerin tüketilmesi doğru bulunmaz. Oysa tıbbi beslenme anlayışında fonksiyonel, canlandıran ve hücrenin yaşam kalitesini arttıran yağlara öncelik verilir.” dedi.

“GÜVENLİK DUVARINI SAĞLAMLAŞTIRMAK GEREKİYOR”

Covis-19 virüsünün etkilerine de değinen Yılmaz, hastalığın adı ne olursa olsun bütün hastalıklar bir devalüasyon gibi gelir insan bedenini vurur. Burada önemli olan mücadeleden güçlü çıkabilmektir ifadesini kullandı. 

Mücadele edebilmenin temel kriterleri olduğunu belirten Yılmaz, “İmmün sisteminin, hücre kalitesinin yani bütün güvenlik duvarlarının sağlamlaştırılması gerekir. Öncelikle insan fizyolojisinde enerji tüketen temel problemlere çözüm üretilmelidir.

Et ve peynir gibi yoğun olarak tüketilen besinler insan fizyolojisinde yıpratıcı bir etkiye neden olabilir.  Aynı şekilde rafine edilmiş yağ çeşitlerini kullanmak da sorun yaşatabilir.” dedi.

Dr. Eyyüp Yılmaz ayrıca pekmez, tahin gibi enerji yükselten besin gruplarının tüketilmesi gerektiğini ve turp, meyan gibi antiviral etkili ürünlerinde tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.