Hakan Ömer Gider’in ST Endüstri Radyoda hazırlayıp sunduğu Etekteki Taşlar programının konuğu Eksperin.com Kurucusu Ersin Mete Ertürk oldu. Esas mesleği makine mühendisliği olan Ertürk, kendini yenilik ve farklılık tutkunu seri girişimci olarak tanımlıyor. Kendi girişimcilik hikayesini anlatan Ertürk, fikirlerin nasıl harekete geçirilmesi konusunda da bilgiler verdi.

“YAPTIĞIM İŞİ SEVMİYORDUM”

Üniversiteden mezun olduktan sonra aile şirketinde inşaat üzerine çalışmalar yürüttüğünü ancak bundan memnun olmadığını dile getiren Ertürk o günleri şöyle anlatıyor, “Yaptığım işi çok sevmiyordum ve sabahları yataktan kalkmak bana zor geliyordu. Kendi işimi yapmak ve kendi ayaklarımın üzerinde durma planlarım vardı. 3-4 yıllık bir deneyimden sonra kendi işimi kurmak için aile şirketinden ayrıldım ve arkadaşımın yönlendirmesi ile Türkmenistan’da inşaat üzerine kendi firmamda çalışmalara başladım. “ dedi.

“İŞ HAYATI BİRİLERİNİN İKİ DUDAĞI ARASINDA OLMAMALI”

Türkmenistan’da iş yaparken bir firmadan para alamadığını ve çalışanlarının maaşlarını veremediğini söyleyen Ertürk sözlerine şöyle devam etti. “İşin devam etmesi için para gerekiyor ama firmada para olmadığı için ‘bugün git yarın gel’ tarzında bir yaklaşım oluşuyor. Düşündüm ve iş hayatı birilerinin iki dudağının arasında sizin yaşamınızı belirleyecek şekilde olmamalı bence diye düşündüm. Bu iş böyle olmaz dedim ve şirketimi devrettim.” dedi.

“GİRİŞİMCİLİĞİN İKİNCİ EVRESİ BÖYLE BAŞLADI”

Bir akşam BBC’de izlediği yatırımcıların girişimcilere destek olduğu bir programın girişimcilik hayatının ikinci evresini başlatmasına neden olduğunu vurgulayan Ertürk, taşınabilir rulo tahta ürününü gördüğünde Türkiye’de olması gerektiğini ve mutlaka kendisinin bunu yapması gerektiğini düşündüğünü belirtti. 

Ürünün distribütörlüğünü aldıktan sonra sahada çalışmak istediğini belirterek ürün tanıtımı yapmaya başlayan Ertürk, birçok firma tarafından reddedildiğini ama bu deneyimi bizzat sahada yaşamak istediğini ve itirazlara karşı gelecek argümanları savunmak için çalışmalara devam ettiğini vurguladı. 

Ertürk, özverili çalışmalarının sonucunda işlerinin yoluna girdiğini ve farklı girişim fikirleri için planlar yapmaya başladığını sözlerine ekledi.

“BİR İŞİN EN ZOR KISMI O İŞE BAŞLAMAKTIR”

Girişimcilik üzerine deneyimlerini paylaşan Ertürk, en önemli konunun harekete geçebilmek olduğunu vurguladı. Ertürk,” Girişimcinin araştırmacı olması, yenilikleri takip etmesi ve şansını biraz zorlaması gerekiyor. BBC’de programı izlerken o ürünü Türkiye’ye getirdim, sattığımı hayal ettim. Hiçbir aksiyon almadan da programı izleyebilirdim ama bir girişimci olamazdım.” dedi.

Bir işin en zor kısmının o işe başlamak olduğunu belirten Ertürk, paranın bir motivasyon kaynağı olmadığını, paradan farklı bir şeyin girişimcileri motive etmesini gerektiğini belirtirken, insanların hayatında onları mutlu edecek inovatif bir değer sunmanın çok daha önemli olduğunu sözlerine ekledi.