Hakan Ömer Gider’in hazırlayıp sunduğu Etekteki Taşlar programına İş ve Yönetim Profesyoneli Kemal Ögke konuk oldu. Ögke, pandemi sürecinde esnafların durumunu ve ‘Başarılı esnaf nasıl olunur’ isimli kitabını ST Endüstri Radyoda anlattı.

Esnaflık üzerine Hakan Ömer Gider’in sorularını yanıtlayan Kemal Ögke, esnafların büyük çoğunluğunun kimseye muhtaç olmadan evini geçindirmek için ihtisası ya da zanaatı ne ise o alanda çalıştıklarını belirtirken ülkemizin ekonomisinin ve kültürünün bel kemiği konumunda olduklarını da sözlerine ekledi. 

“İŞİNE SAHİP ÇIKAN ESNAFLAR ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR”

Pandemi sürecinde esnafların durumuna ilişkin yaptığı değerlendirmede Ögke, “İşini iyi yapan esnaflarımız zorunlu yasalarla ya da yönetmeliklerle gerçekleşmiş yasaklar dışında aşırı etkilenmiş değil. İlk yasakların olduğu zamanlar hepimizi etkiledi ancak ticarete kısmi olarak izin verilmesi ile birlikte özellikle Haziran ve sonrasındaki dönemde şunu gözlemliyoruz; işini iyi yapan ve işine sahip çıkan, belirli bir müşteri portföyü olan esnaflarımız başarılı bir şekilde çalışmaya devam ediyor.” dedi.

Sosyal medyada sayfalar açarak çalışmaya devam eden esnaflar olduğunu dile getiren Ögke, devletin verdiği yardımlardan faydalanan esnafların olduğunu da sözlerine ekledi.

“BİRİKİM YAPMAK ÖNEMLİ”

Esnafların kazanç ve maliyet konusunda çok başarılı olmadıklarını ve o gün kazanılan paranın ticaret için kenara ayrılmadığını, harcandığını belirten Ögke, orta vadede olumlu yansıması için ödemeler ile cironun yan yana gelmesi gerektiğini de vurguladı.

Ögke, “Ürün ne kadar hızlı dönüyorsa rakibi de o kadar çoktur ve karsızlığa doğru gidiyordur. Yüksek karlı ürünlerin heyecanına kapılmadan sağlam adımlar atarak ciro, karlılık ve birikim oranına dikkat ederek hareket etmek gerekiyor. Kasamızda olan paranın bir kısmını birikim yaparak, ilerleyen günlerde gelecek ödemelerimiz için kenara atmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“MÜŞTERİ İLİŞKİLERİNİN İYİ OLMASI GEREKİYOR”

Ögke,” Biz Türk milleti olarak heyecanlı bir yapıya sahibiz. Ticarette de öyleyiz. Örneğin; bir mal satın alıyoruz ve onların hepsini satıyoruz. Zannediyoruz ki her zaman bu şekilde devam edecek. Temkinli ve kararında hareket etmekte fayda var.” dedi.

Bir işe başladıktan sonra birkaç ay içerisinde çok iyi paralar kazanacağını düşünmenin doğru bir davranış olmadığını dile getiren Ögke, bugün iyi yerlerde olan işletmelerin yıllarca büyük sıkıntılardan geçtiğini belirtti.

Giderek farklı mecralarda üretimlerin arttığını ifade eden Ögke, mahalle ve esnafın yan yana gelmesi gerektiğini ve özellikle esnafın müşteriyle iyi ilişkiler kurması gerektiğinin altını çizdi.