Can Karadut’un hazırlayıp sunduğu Eve İş Götürme programına konuk olan Artaş Endüstriyel Tesisler Taahhüt ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Evren Dindiren Dönmez, su tüketimi ve yapılması gerekenler üzerine ST Endüstri Radyoda bilgiler verdi.

Kuraklık ciddi bir konu ve Türkiye bu anlamda yarı kurak bir ülke diyen Dönmez, burada en önemli sorunun kuraklıktan ziyade tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler olduğunu belirtti.

“BARAJLARDA DOLULUK ORANI DÜŞÜYOR”

Pandemi döneminin doğanın kendini toplaması için bir süreç oluşturduğunu ancak bu olumlu etkinin yanı sıra su tüketiminde de ciddi bir artışa neden olduğunu söyleyen Dönmez, bu artışın barajlardaki doluluk oranına etkisinin olduğunu ve güncel bilgiyle İstanbul’da bu oranın %19.62 olduğunu açıkladı.

Dönmez, “Bu çok düşük bir miktar. İstanbul'un günlük su tüketiminin 3 milyon metreküp olduğunu düşündüğümüz zaman gerçekten bizi çok sıkıntıya sokacak bir doluluk oranından bahsetmek mümkün.” dedi.

“ÇÖZÜM GETİRECEK HESAPLAR YAPILMALI”

Dönmez, yeraltı su kaynaklarının zor günlerde başvurulması gereken yerler olduğunu ancak kişilerin bilinçsiz tüketiminden kaynaklanan yağışların yealtı sularına ulaşamaması durumundan dolayı barajlardaki doluluk oranının bu kadar düşük seviyelere ulaştığını belirtti.

Dönmez, “Tüm bunlar kontrolsüz büyüme, yanlış kullanım gibi etkilerin sonucunda ortaya çıkıyor. Aslında yeraltı sularını besleyecek entegre havza alanlarının bir an evvel hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu yönde atılan adımlar ve çıkan yönetmelikler var ancak bunlar su havzalarının korunması ile alakalı yapılmış yönetmelik çalışmaları ve bugün gelinen noktada maalesef yeterli değil.” dedi.

Dönmez, ne kadar kaynak var ve bu kaynağın ne kadarı kullanılmalı konusunda hesaplar yapılmasının son derece önemli olduğunu belirterek sıkıntılara çözüm getirecek bir modelleme yapılmasının doğru olacağını ayrıca özellikle sanayide atık suların mümkün olduğu kadar geri kazanılması üzerine çalışmalar yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.