Basınçlı kaplar standartlara göre üretiliyor ve şekline, büyüklüğüne göre de bu üretimler değişiyor. Peki, basınçlı kaplar tehlikeli mi?, tehlikeli ise neler yapılmalı? sorularını Altuğ Karataş, Erçelik Isı Genel Müdürü Ertan Çelik’e sordu. Çelik, Endüstri Radyoda anlattı.

Basınçlı kapları standartlara uygun ürettiklerini ve uygulamalarda da kontrol altında tuttuklarını belirten Çelik, bu kontrollerin sadece şirketler tarafından değil, devlet mecraları tarafından da sağlandığını söyledi. “Bu işlemi yapan firmaların tüm belgelerinin tam olmas gerekiyor.” dedi.

TÜM KONTROLLER SAĞLANMALI

Kazanın bütün kontrol ekipmanlarını eksiksiz yerleştirdiklerini söyleyen Çelik, “Fakat biz üretici firmayız. İşletmede zaman zaman kontrolleri sağlama şansımız olmuyor. Düzgün bakımlarını yapılmadığı zaman ya da kazanların kontrol ekipmanlarında elektriksel problemler olduğu zaman kişilerin müdahale edilebiliyor olması lazım.” dedi.

İşletmelerde o anda çözüm üretilebilmesi için çalışanların pratik yollara başvurduğunu belirten Çelik, bunların zaman zaman küçük sorunların yaşanabileceğini söyledi.

SU PATLAMALARI ÇOK TEHLİKELİ OLABİLİR

Basınçlı kaplarda özellikle kazanların patlaması için çok ciddi ısı yükünün kazan içerisinde bulunması lazım diyen Çelik, “Bu ne demektir; kazan susuz çalışacak, yüksek enerji de 1400 derecelerde metal sıcaklığına ulaşacak ve o sıcaklıktan sonra dışarıdan bir etki ile bir şekilde su girecek ve kazan bu suyun etkisi ile patlayacak.” dedi.

Çelik, su patlamalarının yanı sıra bir de gaz patlamalarının meydana geleceğini belirtirken bu patlamaların su patlamaları kadar etki yapmayacağını ifade etti.

Çelik, olası tehlikelere yol açmamak için rutin kazan kontrollerinin mutlaka işletmeler tarafından yapılması gerektiğini belirterek özellikle su arıtma işlemlerinin yapılmadan sisteme verilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.