Makinanın Gündemi programına konuşan  Makine Federasyonu (MAKFED) Genel Sekreteri Zühtü Bakır, covid-19 salgını kapsamında makine sektörünün durumunu ve alınan ekonomik tedbirleri ST Endüstri Radyoda değerlendirdi.

TÜİK verilerine göre 10 binin üzerinde makina imalatçısı firması olduğunu belirten Bakır, MAKFED bünyesinde faaliyet gösteren firmaların ihracat, istihdam, ithalat ve katma değer konularında %85’e karşılık gelen bir ekonomik hacmi temsil ettiğini ifade etti.

“FİRMALARIN BİR ARAYA GELMESİ GEREKİYOR”

Türkiye makine sektörüne dair ölçek sorunu olduğunu kaydeden Bakır,  Sanayi Bakanlığına göre 10 bin işletmenin %60’ının mikro düzeyde olduğunu yani bünyesinde 9 ve daha az çalışan barındırdığını belirtti.

Bu firmalar içerisinde başarılı firmaların olduğunu da dile getiren Bakır,  mikro işletmelerin ihracatın yaklaşık %12’sini yaptığını ifade etti. Sektörde firmaların bir araya gelmesi ve ölçeklerin büyümesi gerektiğini de kaydetti.

MAKFED verilerine göre 17 bin firmanın sadece %15’inin büyük firmalar olduğunu yani 250 kişi üzerinde çalışanın istihdam edildiği ve  ihracatın %40’ını yaptıklarını söyleyen Bakır, bu firmalarında ilgili derneklerin üyeleri olduğunu belirtti.

“GEÇEN YILA ORANLA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

Salgının tüm dünyaya ve ülkemize yayılmasının etkilerinden dolayı Ticaret bakanlığının açıkladığı verilere göre Türkiye’nin Mart ayına kadar olan ihracatının %3.9 azaldığını ve 42.8 milyar dolara düştüğünü kaydeden Bakır, makine sektöründe ise yıllık %15 büyüme oranının olduğunu ifade etti.

Bakır, ihracatın %50 oranında Avrupaya yapıldığını ve en önemli pazarların Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere olduğunu ancak salgının bu ülkelerde artması sebebiyle oranların düştüğünü de ifade etti.
 
“AVRUPA İLE SENKRONİZE OLMAK ŞART”

Salgının hiç beklenmedik bir şekilde yayıldığını ve alınan tedbirlerle birlikte ülkemizde daha hafif atlatılacağını belirten Bakır, “ Avrupa normalleştiğin de bizimde hazır olmamız gerekiyor. Eğer böyle olursa pazarlarımızın Çin ve diğer Uzak Doğu ülkeleri ile rekabet edebilmesi için Avrupa ile senkronize bir şekilde olması gerekiyor. Şu anki uygulamalarda bu şekilde olacağına dair öngörülerimiz var. “ dedi.