Reel Piyasalar programına konuk olan  YEDPA Yönetim Kurulu Başkanı ve İTO Meclis Başkan Vekili Salih Sami Atılgan, oto yedek parça sektörünü ST Endüstri Radyoda değerlendirdi.

Otomotiv sektörünün oldukça geniş bir alanda faaliyet gösterdiğini ve oto yedek sektörünün kendisine özgü karakteri olan bir alt sektör olduğunu belirten Atılgan, bağımsız grupların özellikle gelişmiş ülkelerde bağlantılı, yetkili gruplara bir alternatif 
olarak hizmet verirken çok önemli bir fonksiyonu da icra ettiklerini ifade etti. 

Atılgan, bu bağımsız grupların oluşturmuş oldukları zincir içerisinde yer alan YEDPA’daki işletmelerin bir şekli ile piyasada araç kullanıcılarına sunmuş oldukları kaliteli ürünler, hizmet ve fiyat avantajları dolayısıyla dengeleyici bir unsur oluşturduklarını kaydetti. 

Atılgan, “Otomotiv sektörü sağlık ve güvenlik dışında genel itibariyle sektörel muafiyetin uygulandığı neredeyse tek alanı oluşturuyor. Özellikle satış sonrasında çok fazla değer oluşturabilmektedir.” dedi.

ARZ VE TALEP ARASINDA DENGE SORUNU OLUŞTU

Ana distribütörlük hariç farklı araç, marka bayilikleri, yedek parça üretimi, toptan ticareti ve satış sonrası faaliyetler alanlarında çalıştıklarından dolayı sektörü yakından gözlemlediklerini belirten Atılgan, pandeminin Türkiye’de ilk görülmeye başladığı Mart ayında bir korku ortamının hakim olduğunu belirtti.

Sonraki süreçte sektörün toparlandığını ve özellikle sıfır ve ikinci el araç piyasasının hareketlendiğini ifade eden Atılgan, pandeminin ortaya çıkarmış olduğu üretim aksamalarının ve insanların toplu ulaşım araçlarını tercih etmemesi nedeniyle talebin arttığını belirtti.

Atılgan, üretim aksamalarından dolayı arz ve talep arasında bir dengesizliğin oluştuğunu belirtirken otomotiv sektörünün çok rakabetli olduğunu ve özellikle bir dönem sıfır araç konusunda sıkıntıların yaşandığını belirtti.