Atık ısıların geri kazanılması çalışmaları üzerine Altuğ Karataş ile Enerji Verimliliği programında bilgiler veren Erçelik Isı Genel Müdürü Ertan Çelik, bu konuyla ilgili son yıllarda ciddi çalışmalar yapıldığının altını çizdi.

Özellikle teşvikler ve enerji politikaları ile birlikte konuya daha fazla eğilim başladı diyen Çelik, fabrikada ve tesiste konuyla ilgili birçok etüt çalışmalarının yapıldığını da Endüstri Radyoda anlattı.

Çelik, “Elimizde veri olursa çözüm üretmemiz daha kolay oluyor. Yani bize bir kayıp olduğu bilgisi verilirse onun ölçülerek ne kadar bir orana tekabül ettiğini görmemiz gerekiyor.” dedi.

BÜYÜK ORANDA GERİ KAZANIM SAĞLANIYOR

Özellikle bu tür atık ısı geri kazanımları ile baca tarafında çalışmaları olduğunu belirten Çelik, “Örneğin, gaz motorundan bir gaz 450 derecede atılıyor ve bunu biz atık ısı kazanı yaparak buhar üretiyoruz. Arkasına bir tane ekonomizer koyuyoruz ve suyu ısıtıyoruz ve bunu 120 derecelerde satıyoruz. Fakat bu 120 derecede duyulur ısıları tamamen alıyoruz. Bir de bu duman gazın içerisinde su buharı olduğu için, nasıl ki bir suyu buharlaştırmak için enerji harcamamız gerekiyor ise yoğuşturduğumuz zaman da aynı enerji açığa çıkarıyoruz ve buna biz gizli ısı diyoruz. Gizli ısı çok büyük oranlarda ısı geri kazanımları olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

Açığa çıkan gizli ısıyı özel aside dayanıklı, paslanmaz çelik imalatlarla desteklediklerini belirten Çelik, bununla su ve hava üretilebildiğini söyledi.

Çelik, yaptıkları projelerde ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında geri kazanım süreci hesapladıklarını da belirtti.