Etekteki Taşlar programına konuk olan Çin Ticaret Derneği Genel Başkanı Barış Ariç, covid-19 salgınının etkilerini değerlendirdi. Ariç, Çin ekonomisi ve dünyaya etkileri üzerine de bilgiler verdi.

ÇİN SÜRECİ KONTROL ALTINA ALDI

Aralık  ayının sonunda Çin’in ilk vakayı Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirdiğini ancak Çin hükümetinin covid-19 virüsünün Çin merkezli yayılmadığını düşündüklerini belirten Ariç, araştırmaların hem Çin’de, hem de Amerika ve Avrupa’da yapıldığını söyledi.

Çin’in bu süreci hızlı bir şekilde kontrol altına aldığını ve vaka sayılarında ciddi bir düşüşün yaşandığını belirten Ariç,  açıklanan vakaların birçoğunun yurt dışı seyahatlerden geldiğinin söylendiğini buna rağmen panik havasının oluştuğunun altını çizdi.

MİSYONUMUZ: ÇİN’E İHRACAT KANALI AÇMAK

Çin Ticaret Derneği’nin 2019 yılında kurulduğunu ve bir sivil toplum örgütü olduğunu söyleyen Ariç, Asya’nın yükselişini uzun süredir takip ettiklerini belirtti.

Türkiye’nin Atlantik eksenli bir gelişme gösterdiğini ancak Doğu tarafına yüzünü dönmediğini söyleyen Ariç, “Biz ülke olarak bu tarafa pek dönmediğimiz için Çin ile istediğimiz entegrasyonu sağlayamadık ve o pazardan uzak kaldık. Dernek olarak Türkiye'deki vatandaşların ve işletmelerin Asya'ya entegrasyonunu sağlamak ve Çin’e ihracat kanalı açmak misyonunu edindik. Biz hep Çin’in belirli bir noktasına odaklandık. Dünya şunu diyor, “Çin çok büyük bir üretici bunu kabul ettik ama bir şeyi unutuyoruz; Çin en büyük satın alan ülkelerden bir tanesi. Dünyada ithalatta 2. sırada yer alıyor.” dedi.

BÜYÜK BİR PAZARA SAHİP

Çin’in büyük bir pazara ve nüfusa sahip olduğunu söyleyen Ariç, zengin, lüks tüketen bir kitlenin yer aldığını belirtti. Ariç, “ Bu misyonu hayata geçirmek için derneğimizi kurduk. Hedefimiz 2020 içinde Türkiye’nin birçok yerinde konferanslar düzenleyerek Asya’yı ve Çin’i anlatmak istiyorduk. Daha sonraki etaplarda da pazarı ve pazara giriş yollarını anlatacaktır ve bir farkındalık yaratacaktık. Ne yazık ki bütün seminer, konferans ve zirvelerimizi iptal ettik.” dedi.

Ariç, dernek olarak kısıtlamaların kalktığı dönemde Türkiye’nin belirli bölgelerinde çalışmalara başlayacaklarını belirtti.

ASYA ÇAĞI BAŞLADI

Çin hakkında ‘ucuz mal üretimi ülke’ olarak bir yargının yer aldığını ancak o Çin’in önceki yıllarda kaldığını söyleyen Ariç, “Çin şu an bambaşka mecralarda hedefleri doğrultusunda ilerliyor. Çin her geçen gün çok daha güçlü bir ülke konumunda. Artık Asya çağı başladı. Küresel dengeler değişiyor ve hem finansal, ekonomik hem de üretim ve tüketim alanlarında dünya Asya’ya doğru kaymaya başladı. “ dedi.

Ariç, 14 dünya devi ülkenin bir araya gelerek dünyanın en büyük serbest ticaret antlaşmasını imzaladıklarını vurgulayarak Çİn’in 2020’yi rekor seviyede yatırımla kapattığını sözlerine ekledi.